Finančni trgi

Prispevki

Mislite, da se bogatašem godi bolje kot vam? Pomislite znova …

Mislite, da se bogatašem godi bolje kot vam? Pomislite znova …
May 07
08:00 2014

Premožne ljudi in bogataše povprečni ljudje pogosto povezujejo s srečo, prestižem in ogromno količino denarja in ugleda. A če gre verjeti bogatašem, se v njihovem svetu vedno ne cedita med in mleko.

Nekaterim je zelo 'težko' in pri tem ne pazijo, kaj govorijo

Le kdo se ne spomni izjave ameriškega kongresnika Johna Fleminga, ki je kar pred kamero delil svoje ‘trpljenje’ zaradi pomanjkanja in dejstvom, da le stežka shaja s samo 600 tisoč dolarjev letne plače. ‘Po tem, ko nahranim družino, mi ostane le še 400 tisoč dolarjev!’ je takrat cinično izjavil kongresnik.

Ali pa ameriški senator Chuck Schumer, ki v družinski proračun prispeva debelih 250 tisoč dolarjev letno, pa vendar se s svojo plačo po njegovem mnenju ne more uvrstiti med bogate. Pravi še, da si s tem denarjem ameriške družine v marsikateri zvezni državi težko privoščijo počitnice oziroma da ves ta denar ne more zagotoviti velike palače, sanjskih počitnic in vsega, kar naj bi ljudstvo povezovalo z bogastvom in srečo.

Le kdo bi pozabil izjavo bivšega predsednika vlade, ki je zdaj predsednik države, Boruta Pahorja, ki je študentom dejal, da 'mesečno zasluži 3.002 evra, a s svojo plačo ne more preživeti meseca in živi od tega, kar je zaslužil prej. Tako da boste vedeli, da niste edini, ki se borite iz meseca v mesec, ampak se tudi predsednik vlade!" je izjavil samozavestno študentom in požel val ogorčenja in kritik.

Superbogataši: Slovenija ima enega, Nemčija jih ima 839

Spet drugi so tako bogati, da uspeh privoščijo tudi drugim …

Mnogi bogataši, ki jim je v mladih letih uspelo pridelati zavidljivo bogastvo, pogosto mislijo, da je njihovo poslanstvo pridiganje o tem, kako obogateti oziroma uspeti.

Svoje življenje razumejo kot instant recept, ki nudi zvestim zasledovalcem pot do bogastva in sreče, pri tem pa nikdar ne pomislijo, da je lahko v splošnem šlo zgolj za srečo in kombinacijo pravih okoliščin.

… čeprav pri tem delajo iste napake in so morda celo manj uspešni

Študija, ki so jo objavili na Financial Times (ft.com), je podala zanimive ugotovitve. Na vzorcu več kot 100 bogatih in vplivnih ameriških vlagateljev so ugotovili, da so delali prav iste napake kot vsi ostali udeleženci na borzi. Vas zanima na primer, koliko premožnih vlagateljev je pravočasno izstopilo iz borz leta 2007, pred začetkom krize?

Če gre verjeti rezultatom raziskave, le 10 odstotkov preučevanih bogatašev. Torej 'veze', kup denarja in nasveti plačanih svetovalcev mnogim bogatašem niso pomagali, da se izognejo izgubam na borzi.

Je v svetu bogastva nesreča na vsakem vogalu?

Najbogatejši Kitajci še bolj kot navadni milijonarji trpijo zaradi pritiska, ki ga prinaša bogastvo, v nedavno objavljeni študiji ugotavlja specializirana kitajska revija Hurun Report.

Bolj si bogat, manj si srečen – take ugotovitve je podala anketa, ki so jo izvedli med 500 kitajskimi milijonarji. Preberi več o raziskavi …

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles