Finančni trgi

Prispevki

Mu tokrat verjamete?

Mu tokrat verjamete?
November 27
14:12 2010

Alan Greenspan, ki velja za enega vodilnih ameriških makroekonomistov z velikim vplivom na ameriško monetarno politiko, je ameriško centralno banko vodil med letoma 1987 in 2006.

Greenspan je sicer spoštovan in načeloma dobromisleč človek, a nihče ne more zanikati njegove velike napake v razumevanju gospodarsko-ekonomskih kazalcev leta 2000, ko je napovedal drastično rast nepremičninskega trga.
Takrat je napovedal, da lahko glede na tri do petletno stanje in na osnovi tisočih analiz zanesljivo napovemo zelo visoke donose. Ta pričakovanja naj bi po njegovem krepila gospodarstvo na lokalni, pa tudi globalni ravni in spodbujala rast in produkcijo na daljši čas.

Guruji, ki mešajo finančno meglo

Oktobra leta 2008 je na svetovnem ekonomskem forumu sicer skesano priznal, da je našel napako v svojih izračunih, posledično naj bi bila napoved in s tem njegova ekonomska filozofija po lastnih besedah "deloma napačna".

robert_kiyosakiŠe enkrat se je izkazalo, da ne gre slepo verjeti in zaupati enostranskim napovedim, pa če jih izrečejo še tako velika in pomembna imena svetovnega gospodarstva.

?Finančna zvezdnica ali prodajalka prazne slame

Greenspama je sicer nasledil sedanji predsednik ameriške centralne banke Ben Bernanke, sam Greenspan pa je pred kratkim postavil novo napoved, za ameriško televizijo ABC je ocenil, da sta ameriško in svetovno gospodarstvo dno dosegla že julija 2009.

Mu lahko tokrat verjamemo?

Preberite tudi, kaj kritiki menijo o enemu izmed najbolj znanih gurujev Robertu Kiyosakiju, avtorju uspešnice Bogati očka, revni očka.

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce