Finančni trgi

Prispevki

Se na zlatu dela vzorec Eiffelovega stolpa?

Se na zlatu dela vzorec Eiffelovega stolpa?
August 24
06:25 2011

Bistvo pri sestavi vsakega portfelja je obvladovanje tveganja na čimnižji stopnji. Ne samo kakšen delež določene naložbe bo porteflj vseboval, ampak tudi, kdaj zmanjšati deleže pri nekaterih investicijah v naboru.

Sanjski donosi kitajskega sklada

Eno izmed uporabnih orodij pri odločanju, kdaj zmanjšati izpostavljenost v določenih naložbah je vzorec imenovan "Eifflov stolp" . Z drugimi besedami, ko prične graf naložbe zgledati kot leva stran Eifflovega stolpa je potrebno počasi zmanjševati velikost pozicije na takšnih trgih. Obstaja namreč velika verjetnost da boste v bližnji ali daljnji prihodnosti videli tudi desno stran Eiffovega stolpa!

Prvi sklop grafov prikazuje poznane trgov ki so naredili vzorec Eifflov stolpa v zadnjih 10-letih (med drugimi tudi slovenski SBI), Najbolj znani primeri so tehnološki v poznih1990-ih, surova nafta v letu 2008, bombaž v letu 2011, gradbeništvo v letu 2008. Ko je leva stran Eifflovega stolpa oblikovana, klin dobi svojo obliko, po prebitju pomembnih podpornih cen nato počasi riše svojo desno stran.

Pošteno vprašanje je, ali smo v zgodnjih fazah tvorbe Eifflovega stolpa, na zlatu? 19 avgusta je zlato ciljno točko na 1900 dolarjih za unčo istočasno pa je GLD postal največji ETF na svetu, primat je prevzel ETFu na najpopularnejši ameriški indeks S&P500. Kakšno je vaše mnenje, bomo na zlatu kdaj videli desno stran Eifflovega stolpa?

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce