Finančni trgi

Prispevki

Najdražje domene pri nas in v tujini

Najdražje domene pri nas in v tujini
March 23
11:36 2010

Dobra domena spletne strani bo v prihodnosti vaša najvrednejša nepremičnina. Nanjo je potrebno gledati kot na nakup nepremičnine. Lahko rečemo, da je domena podjetja vaše zeljišče v virtualnem svetu e-poslovanja, kjer si gradite svoj trg, prepoznavnost in podobo.

Dosedanja praksa na tem področju je pokazala, da je nakup dobre domene (prav tako nakup dobre nepremičnine) vedno prinesel dobiček. Vsaka domena je unikatna (tako kot EMŠO), kar pomeni,da jo lahko registriramo samo enkrat.

Vse več posameznikov ter podjetnikov se zaveda pomena domene. Najbolj obiskane in najbolj uspešne spletne strani imajo domene, ki so kratke, si jih je lahko zapomniti in jih je enostavno vpisati v naslovno vrstico brskalnika (brez pomišljajev in ostalih znakov).

To je zelo priporočljivo, saj bo le-ta spremljala vaše podjetje v prihodnjih letih in desetletjih. Morali jo boste oglaševati v časopisih, radiu, TV, plakatih, vizitkah, velikokrat povedati tudi po telefonu. Veliko vašega oglaševalskega proračuna gre lahko v nič, če si naslova vaše spletne strani potencialni kupci ne zapomnijo.

Primer slabe domene: mizarstvo-ivan-novak-sp.si
Primer dobre domene: mizarstvo.si

Cenik za najdražje domene v Sloveniji si lahko ogledate na na povezavi Vrhunske domene.

Predstavljamo vam le nekatere domene, ki spadajo med najdražje v Sloveniji:domene_slo

Najdražje prodane domene v svetu

V letu 2009 je bila domena Toys.com prodana podjetju Toys 'R Us za 5,1 milijona dolarjev, še nekoliko višja je bila cena za Casino.com, ki je bila leta 2004 prodana za 5,5 milijona dolarjev. Israel.com je bila istega leta prodana za 5,88 milijonov dolarjev, Beer.com pa že kar za 7 milijonov dolarjev.

Ice.com je leta 1999 plačal 7,5 milijonov dolarjev za domeno Diamond.com. Business.com, pa je bil leta 1999 prodan za 7,5 milijona dolarjev. Prodal ga je Marc Ostrofsky, prodajalec domen in internetni poslovnež, ki je izjavil, da je prodaja domen podobno kot bi prodajal nepremičnine.

Domeno Business.com je kupil za 150 tisoč dolarjev. V letu 2007 je bila prodana domena Porn.com za 9,5 milijona dolarjev, leto kasneje pa ga je prehitela Fund.com z 9,99 milijonov dolarjev.

Kupilo jo je podjetje Meade Technologies, ki se je nato preimenovalo v Fund. Na vrhu po vrednosti pa je Insure.com, ki jo je leta 2009 kupilo podjetje QuinStreet za 16 milijonov dolarjev.

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce