Finančni trgi

Prispevki

‘Kupujem novo nepremičnino, sem naredila prav?’

‘Kupujem novo nepremičnino, sem naredila prav?’
March 14
09:00 2012

Nakup nepremičnine oziroma stanovanja ni nekaj, česar se bi posluževali vsaki dan. Da se kar se da izognemo kasnejšim nepričakovanim nevšečnostim,  je zato pomembno, da se pri izbiri stanovanja pred nakupom med  prodajalcem in kupcem pisno dorečejo vse bistvene sestavine pogodbe, ki ščitijo oba udeleženca v pogodbi.

Pred kratkim smo namreč v redakcijo prejeli elektronsko pošto bralke Nine, ki se je želela pred nakupom novega stanovanja zavarovati pred gradbenimi napakami:

'V Ljubljani s partnerjem kupujeva stanovanje. Pred nakupom sva zahtevala bančno garancijo za odpravo skritih napak,  a naju prodajalec na vsak način prepričuje, da to ni potrebna, češ da on tako ali tako jamči za skrite napake. Je to res ali naju želi pretentati, da bi čimprej podpisala pogodbo?'

Uporabljajte svojo glavo, ko zavarujete dom!

Prodajalec po zakonu res jamči za skrite napake, ki bi se pokazale v določenem obdobju po nakupu stanovanja, vendar pa je vprašanje, ali boste pri uveljavljanju zahtevka za odpravo skritih napak uspešni. Lahko se namreč zgodi (v praksi obstajajo številni primeri!), da prodajalec skritih napak sploh ne bo priznal ali pa za njih ne bo imel sredstev, lahko pa se bo tudi preprosto potuhnil.

Poleg tega je izročitev bančne garancije za odpravo skritih napak njegova zakonska obveznost, kar pomeni, da prodajalec s tovrstnim početjem ravno ni za vzgled. Tudi če vam prodajalec ne bi želel izročiti bančne garancije za odpravo skritih napak, imate po zakonu možnost, da do izpolnitve te njegove obveznosti zadržite plačilo petih odstotkov kupnine. Prav zato nepreklicno vztrajajte pri bančni garanciji!

Kaj je sploh skrita napaka?

Skrita napaka je tista napaka, ki je ni bilo mogoče opaziti med običajnim pregledom pri prevzemu stanovanja, temveč se pokaže šele kasneje. To je lahko premajhna izolacija, parket, ki tekom uporabe odstopi, nepravilni tlaki v kopalnici itd.

S pravnega vidika je bistveno, da o taki napaki kupec prodajalca obvesti v osmih dneh, potem ko jo je opazil. V nasprotnem primeru kupec izgubi to pravico in vse stroške nosi sam. V praksi pa so poznane tudi tako imenovane očitne napake, to so napake, ki jih lahko skrben človek s povprečnim znanjem in izkušnjami opazil že pri običajnem pregledu stvari.

In kaj lahko preostane kupcu?

Kupec lahko seveda vztraja pri zahtevku za odpravo napak ali pa sam odpravi napako na stroške prodajalca. Ravno tako lahko zahteva tudi znižanje kupnine.

Za zavarovanje svoje obveznosti mora, kot rečeno, prodajalec ob izročitvi nepremičnine kupcu izročiti nepreklicno bančno garancijo, s katero se banka zaveže, da bo na prvi poziv kupca in brez ugovorov izplačala znesek, na katerega se glasi garancija. Rok veljavnosti bančne garancije pa mora biti najmanj 26 mesecev od pridobitve uporabnega dovoljenja.

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce