Finančni trgi

Prispevki

Nimajo pojma, ko nas prepričujejo, da slabih časov ne bo?

Nimajo pojma, ko nas prepričujejo, da slabih časov ne bo?
April 16
08:55 2014

Recesije in finančne krize ponavadi udarijo kot strela iz jasnega neba. Kako natančni so sploh ekonomisti pri njihovem napovedovanju in ali jih je sploh smiselno poslušati?

Akademske raziskave so že v preteklosti pokazale, da je uporabna vrednost ekonomistov pri napovedovanju gospodarske rasti blizu ničle.

Toda najnovejše raziskave potrjujejo te ugotovitve in nakazujejo na še večjo zgrešenost ekonomistov pri napovedovanju gospodarske rasti po celem svetu.

Spodnji graf prikazuje na levi strani število držav, ki so v določenem letu bile v recesiji (recimo leta 2008 13 držav, leta 2009 pa kar 49 držav). Na desni strani pa je navedeno število napovedi recesij do septembra tistega leta pred recesijo (septembra 2007 ni bilo nobene napovedi za recesijo v 2008, septembra 2009 pa je bilo za leta 2010 napovedanih 8 recesij v razvitih državah).

Iz grafa lahko torej razberemo, da povprečne napovedi nimajo uporabne vrednosti pri napovedovanju recesij.

Graf

Od 62 recesij, ki so se zgodile, jih ni napovedal nihče

V septembru 2007 in septembru 2008 ni bilo za prihodnje leto napovedanih recesij v nobeni razviti državi, dejansko pa se je zgodilo, da se je recesija (padec BDP-ja na letnem nivoju) v teh dveh letih (2008 in 2009) zgodil kar v 62 primerih.

Ali so profesionalni analitiki uspešni?

V omenjeni raziskavi je bilo preverjenih še več parametrov uspešnosti napovedovanja, kot so upoštevanje sprememb napovedi na mesečni ravni (ni bilo opazne razlike, napovedi so bile prav tako precej netočne), drugačna definicija recesije oz. gledanje na četrtletne podatke (prav tako ni bilo spremembe v ugotovitvah), ter primerjava napovedi in dejanskih recesij tudi v drugih obdobjih, ne samo po letu 2008 (znova, podobni rezultati).

V raziskavi so bile primerjane tudi uradne napovedi mednarodnih institucij s povprečnimi napovedmi ekonomistov (konsenz) in seveda - rezultati bili identični.

Ko vam torej naslednjič vlada preko medijev sporoči, da ne bo prišlo do recesije v prihodnjem letu, jo rajši pričakujte kot pa ne…

About Author

Luka Gubo

Luka Gubo

je kvantitativni analitik pri podjetju Finančni Trgi d.o.o. in upravljavec sklada FT Quant, in ima dolgoletne izkušnje na področju razvoja kvantitativnih modelov in investicijskih strategij. Njegov fokus je implementacija ugotovitev priznanih svetovnih akademikov v prakso, kar pomeni razvoj investicijskih pristopov, ki imajo visoke tveganju prilagojene donose. Zagovarja popolno transparentnost delovanja in čim bolj sistematično odločanje v investicijskem procesu. Za slovenske medije je pogosto vir informacij ali v obliki posvetov ali pisanja prispevkov in kolumn. Njegovi prispevki in komentarji so bili objavljeni v vseh večjih slovenskih medijih (Planet Siol.net, 24ur.com, Delo, Dnevnik, Finance, RTV Slo, Radio Slovenija, Val202, idr.)

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce