Finančni trgi

Prispevki

O Nobelovih nagrajencih za ekonomijo

O Nobelovih nagrajencih za ekonomijo
October 16
10:41 2013

Za spletni portal Siol.net je naš vodilni analitik Luka Gubo objavil prispevek o Nobelovih nagrajencih za ekonomijo.

Robert Shiller, Eugene Fama in Lars Peter Hansen so letošnji Nobelovi nagrajenci za ekonomijo, natančneje za empirične raziskave cen na finančnih trgih.

Učinkovitost trgov

Eugene Fama je skupaj s Kennethom Frenchom oče hipoteze učinkovitih trgov, ki pravi, da so cene finančnih instrumentov na trgih vedno ovrednotene pravilno – to pomeni, da so borzni trgovci že upoštevali vse dostopne informacije in temu primerno prilagodili ceno na trgu s trgovanjem. Nove informacije trg absorbira takoj, zato dolgoročno ni mogoče imeti veliko višjih donosov, kot pa jih ima ves trg oziroma delniški indeks.

Učinkovitost trgov je med akademiki postala prevladujoča miselnost, saj na to kažejo tudi podatki in raziskave . Ena od glavnih "napovedi" hipoteze je, da vlagatelji dolgoročno ne morejo dosegati višjih donosov od tržnih, drugi akademiki so to tudi dokazali – zelo malo upravljavcev skladov dosega višje donose kot pa trg sam, še slabše donose pa dosegajo majhni vlagatelji in borzni trgovci, saj je priložnosti na trgih težko ali drago izkoristiti.

Več si preberite v prispevku, ki je bil objavljen na Siol.net …

About Author

Anja P.

Anja P.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce