Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

OPEC načrtuje nove pogovore o cenah nafte

OPEC načrtuje nove pogovore o cenah nafte
September 26
08:01 2016

Proizvajalci nafte zbrani v skupini OPEC, bodo ta teden po besedah alžirskega energetskega ministra, poizkusili še enkrat obrniti padec cen surove nafte. Noureddine Bouterfa je tako dejal, bo ob strani energetske konference, ki bo v Alžiru potekala v sredo prišlo do neformalnega srečanja članov OPEC-a. Na dnevnem redu, naj bi bila po njegovih besedah zamrznitev, oziroma zmanjšanje izhodne proizvodnje nafte. "Srečanja ne bomo zapustili praznih rok," je dejal minister.

Cene nafte so se od vrhov pri več kot 100 dolarjev za sod sredi leta 2014, januarja letos znižale pod 30 dolarjev nad sod, kar je bilo najnižji nivo cen v zadnjih 13 letih. Ob zaključku trgovanja prejšnji teden je znašala cena 44,48 dolarja za sod. Ta padec cen je povzročil veliko težav državam, ki so odvisne od prihodkov naftnega izvoza.

OPEC opazuje Iran in Rusijo, zato je znižanje proizvodnje nafte v juniju malo verjetno

14 državam članic združenja OPEC, ki proizvajajo približno tretjino svetovne nafte, se doslej ni uspelo dogovoriti za zmanjšanje proizvodnje, ki bi podprlo rast cen. A stanje na naftnem trgu naj bi bilo po besedah Bouterfe "bolj kritično", kot takrat, ko je imel OPEC pred tremi mesecih zadnje srečanje.

Ključno pri vsem je, da bi bila lahko največja članica OPEC-a Savdska Arabija, ki se je do sedaj upirala omejevanju proizvodnje, pripravljena zmanjšati proizvodnjo, je dodal. Savdska Arabija je v avgustu načrpala rekordnih 10,69 milijonov sodov nafte na dan, medtem ko jih je po podatkih Bloomberga v januarju povprečno načrpala 10,2 milijona na dan.

"Najboljša rešitev"

Čeprav bo srečanje v sredo neformalne narave pa Bouterfa ne izključuje, da bi dogodek postal formalen. Dejal je: "Ali bomo dosegli dogovor, ki bo dober ali pa bomo dosegli dogovor o elementih sporazuma, kar bi bilo prav tako dobro. Vsaka izmed držav v organizaciji se strinja, da je potrebna stabilizacija cen, na nas je tako samo, da najdemo obliko sporazuma, ki bo ugajala vsem. Najboljša rešitev bi bila zamrznitev izhodne proizvodnje."

Članice OPEC-a naj bi po besedah Bouterfe izgubljale med 270 in 450 milijoni evrov na dan. "Nobeno naftno podjetje tega ne bo preneslo, če bodo cene nafte vztrajale pod 50 dolarji za sod," je zaključil.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce