Finančni trgi

Prispevki

Optimizacija zavarovanj in naložb

Optimizacija zavarovanj in naložb
May 08
08:09 2012

»Optimizacija zavarovanj in naložb«, fraza, ki je pogosto prisotna v pogovorih, ki se nanašajo na zavarovanja in naložbe. Ampak kaj resnično pomeni optimizacija zavarovanj in naložb? Kdaj ste jo opravili nazadnje?

Povprečna življenjska doba ljudi se v evropskem območju giblje okrog 80 let. Kar veliko se sliši, ko smo stari 30 let, pri 40 letih smo nekje na polovici, pri 60ih reče večina »ah, še nekaj let imam pred sabo«. Je pa seveda v življenju ena stvar okrog katere se vrti večinoma vse in to je denar. Vedno ga je premalo, tudi za milionarje. Vendar, ker nas je večina tistih, ki skušamo skozi različne faze življenja priti z ugodjem in si reči želim udobno življenje, se pojavi  velikokrat vprašanje kako si zagotoviti določena denarna sredstva.

Za pridobitev materialnih dobrin se velikokrat poslužujemo kreditov , torej si zagotovimo hišo, avto in nato odplačujemo kredit. Seveda si želimo ustvariti finančno rezervo za takrat, ko bomo potrebovali določena dodatna sredstva (šolanje otrok, dodatna penzija). Da bi imeli optimalno zaščito z ustreznimi zavarovanji in optimalne naložbe skoz celotno življenjsko obdobje, je potrebno optimizirati zavarovanj in naložbe skoz celotno obdobje.

Vzemimo za primer študenta, ki razmišlja o varčevanju in zavarovanju. Mlad je, nima obveznosti, zato ne potrebuje zavarovanja za primer smrti ampak kritja v primeru invalidnosti, bolezni. Varčevati lahko začne z nižjimi zneski v obliki rentnih varčevanj. Ko se zaposli je potrebno izvesti optimizacijo zavarovanj in naložb. Pri zavarovanjih je potrebno dopolniti zavarovanja v primeru delovne nezmožnosti, zagotoviti sredstva v primeru daljših odsotnosti z dela zaradi bolezni. Varčevanja si lahko dopolni z vstopom na tvegane finančne trge – direktne naložbe v sklade.

Ko si ustvari družino je potrebno ponovno opraviti optimizacijo. Pri zavarovanjih je potrebno dodati kritja v primeru smrti (pri čemer se upošteva kredite, otroke, izpad letnega prihodka družine). Naložbe je potrebno dopolniti z varčevanjem za štipendije v zajamčeni obliki. Še vedno se poslužujemo različnih dodatnih opcij , kamor vlagamo višek denarja – naložbe, ki so lahko tudi tvegane- skladi , delnice, zlato, nepremičnine, v kolikor smo drzni opraviti tudi kakšne tvegane naložbe.

Ko se otroci osamosvojijo je potrebno ponovno izvesti optimizacijo zavarovanj – sedaj je čas, da se kritja v primeru smrti znižajo, saj otroci niso več odvisni od nas, upošteva se še vedno  višina morebitnih kreditov in izpad dohodka v družini, saj se v primeru smrti dohodek družine, pa če tudi samo moža in žene razpolovi). Čas je, da povečamo odvajanje sredstev za namen pokojnine, zajamčena varčevanja, višek denarja vlagamo v različne opcije kot so na primer skladi, delnice, plemenite kovine, …

Ko dočakamo upokojitev, pa seveda začnemo koristiti tiste oblike naložb, ki smo jih namenili za dodatno pokojnino. V kolikor imamo občasno na razpolago kak višek denarja, ga seveda lahko še vedno nalagamo v obliki enkratnih vplačil v različne naložbe. Kar se tiče zavarovanj pa je čas, da poskrbimo za zadnje kvalitetno življenjsko zavarovanje vse do 80. leta starosti, s čimer zakoncu zagotovimo določena sredstva v primeru naše smrti oz. v primeru doživetja, bomo pa morebiti z veseljem potrošili privarčevana sredstva.

Torej, od začetka do konca življenja smo v tem primeru opravili v vsakem desetletju življenja optimizacijo zavarovanj in naložb. Seveda je potrebno optimizacijo opraviti tudi v vmesnih obdobjih, glede na življenjsko situacijo, ki se lahko spremeni v krajšem časovnem razdobju kot je 10 let.

Vir: Finančna hiša

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce