Finančni trgi

Prispevki

Optimizem je prevladal nad strahovi

Optimizem je prevladal nad strahovi
January 14
10:40 2010

Wall Street je včeraj zaključil v zelenih številkah, vlagatelji pa so stavili na delnice tehnološkega in finančnega sektorja, ki so v tem tednu izgubile največ. Danes namreč poslovne rezultate predstavita Intel in JP Morgan. Vlagatelji so prepričani, da so se delnice dovolj pocenile in tako vzpodbudile kupce h kupovanju tehnološkega in finančnega sektorja.

Indeks Dow Jones je pridobil 0,5% pri 10.680,77 točkah.

S&P 500 je pridobil 0,83% pri 1.145,68 točkah.

Nasdaq pa je poletel za 1,12% ter končal pri 2.307,90 točkah.

Azijske borze so si danes po včerajšnjih padcih opomogle,  h čemur pa so prispevali tudi ugodni makroekonomski podatki iz Avstralije. Pozitivni duh pa je prispeval tudi Wall Stret, ki je suvereno končal nad gladino.

Japonski indeks Nikkei je pridobil 1,6% pri 10.907,68 točkah.

Hang Seng je izgubil celodnevne dobičke in zaključil pri 0,2% nad gladino.

Kitajski indeks Shanghai pa je pridobil 1,4% ter končal pri 3.215,55 točkah.

Evropske borze so se danes odprle nad gladino, največ povpraševanja pa je po delnicah rudarskega in bančnega sektorja. Borze se gibljejo v tesnem rangu, saj vlagatelji čakajo na odločitev evropske centralne banke o obrestni meri, ki bo ob 13:45.

Stanje na trgih ob 11:30 je sledeče: FTSE se giblje pri 0,47%, DAX se giblje pri 0,55%, CAC pa se giblje pri 0.47% nad gladino.


Na valutnih trgih je danes največ izgubil japonski jen, kar je predvsem posledica skoka na azijskih delniških trgih.
Preko noči je pridobil tudi avstralski dolar, saj so podatki iz trga delovne sile pozitivno presenetili analitike. Stopnja nezaposlenosti je upadla iz pričakovanih 5,8% na 5,5%. (prejšnji mesec 5,6%). V mesecu decembru pa je novo službo dobilo slabih 4000 nezaposlenih, kar je pozitivno presenetilo analitike, saj je bil pričakovan upad za več kot 20.000 delovnih mest.

Tečaj Aud/Usd je malce pred objavo novice potonil za 40 točk, potem pa se okrepil iz 0,9216 na 0,9293 avtralskega dolarja za ameriški dolar. Trenutni tečaj se giblje pri 0.9301. Avstralski dola je še vedno najboljša valuta v tem letu, saj je pridobil že 3,6 % glede na ameriški dolar.

Evropska centralna banka naj bi danes obrestno mero pustila pri 1%, saj inflacija ostaja v zamišljenih okvirih. Analitiki pravijo, da naj bi ECB dvignila obrestne mere šele proti koncu leta 2010. Trenutni tečaj Eur/Usd se giblje pri 1.4512 dolarja za evro.

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce