Finančni trgi

Prispevki

Varčevalni načrt kot alternativa varčevanju na banki

Varčevalni načrt kot alternativa varčevanju na banki
July 24
20:16 2016

Za krepitev opotekajoče se gospodarske rasti ECB nadaljuje s programom kvantitativnega sproščanja. S tem se izboljšuje likvidnost bank ter povečuje količina denarja v obtoku, varčevalci pa se soočamo z rekordno nizkimi obrestnimi merami na naše depozite. Samo po sebi se tako zastavlja vprašanje, zakaj sploh še varčevati na banki, saj nam te na privarčevan denar ne ponujajo več omembe vrednih obresti, hkrati pa se stroški vodenja računov praviloma ne znižujejo.

Kot alternativa se ponujajo varčevalni načrti, ki imajo kar nekaj primerjalnih prednosti. Gre za enostavno in stroškovno učinkovito obliko dolgoročnega varčevanja, pri katerem vlagatelji z rednimi mesečnimi vplačili v vzajemne sklade plemenitijo svoje prihranke.

Ob veliko višjih pričakovanih donosih, kot pri bančnem varčevanju, nam redna mesečna vplačila omogočajo optimalnejše povprečne nakupne vrednosti enot premoženja. Torej v primeru, da trgi padajo, za isto vplačilo kupimo več enot.

Varčevalne načrte odlikuje izredna fleksibilnost, saj lahko kadarkoli izberemo, v katere/-ga od številnih skladov želimo vlagati. Prav tako pa sami izbiramo tudi ročnost varčevanja in višino vplačil.

Pomembna prednost je tudi likvidnost, saj vplačana sredstva niso vezana, tako da so vlagatelju vedno na voljo.

Če ste tudi sami prepoznali prednosti varčevalnih načrtov, vas vabimo, da na spodnjem obrazcu odgovorite na nekaj ključnih vprašanj.

About Author

Peter Kambič

Peter Kambič

Finančni svetovalec, podjetnik, novinar.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce