Finančni trgi

Prispevki

VPRAŠANJE BRALCA: Zakaj se je zgodila ta ‘kalvarija’ s frankom, kdo je krivec?

VPRAŠANJE BRALCA: Zakaj se je zgodila ta ‘kalvarija’ s frankom, kdo je krivec?
January 22
11:55 2015

Na nas se je obrnil bralec Tomaž, ki je zgrožen nad zadnjimi dogajanji s švicarskim frankom. Bralcu naj bi se namreč zaradi nenadnega dviga franka obrok posojila iz 520 evrov dvignil na več kot 600 evrov.

Razjarjen vneto išče razlago, zakaj je do česa takšnega prišlo in zakaj je lahko švicarska centralna banka kaj takega sploh dopustila. Njegova vprašanja navajamo spodaj, skupaj z našo razlago in odgovori.

Kako so lahko vse to dopustili, kdo je kriv za nastalo situacijo?

Mnogi mediji so že pred časom opozorili, da lahko za nastalo situacijo s švicarskim frankom prej krivimo evropsko centralno banko (ECB) kot pa švicarsko centralno banko (SNB).

Britanski časnik Guardian je kot glavni razlog za odločitev švicarske centralne banke navedel politiko ECB-ja oziroma napovedano kvantitativno sproščenje v evro območju.

Napovedana poteza ECB-ja je namreč švicarsko centralno banko še bolj stisnila v kot, saj na ta način oteži oziroma skoraj onemogoči 'branjenje' položaja franka, zato se je švicarska centralna banka odločila, da popusti že zdaj in opusti nesmiselno vzdrževanje franka naparm evra pri razmerju 1,2. S tem si je namreč samo podaljševala agonijo in si večala izgubo.

Zakaj je SNB imela izgube z držanjem razmerja evro/franka na 1,2?

Švicarska centralna banka (SNB) ima ogromno bilanco - v velikosti kar 85% BDP, kar je največ izmed vseh večjih svetovnih centralnih bank. Za razliko od denimo ameriške centralne banke (FED), ki ima na svoji bilanci državne in hipotekarne obveznice v lastni valuti, ima SNB na bilanci ogromen delež obveznic v tujih valutah, predvsem v evrih.

Osebni vodnik, kaj narediti s posojilom v švicarskih frankih

Ker je vrednost evra proti franku upadla, je posledično upadla tudi vrednost teh naložb na bilanci SNB. Posledično ima zato SNB iz dneva v dan večjo izgubo in jasno je bilo seveda, da večno ne bo vztrajala pri teh enormnih izgubah, ki jih je držanje franka na tak način ustvarjalo.

Obstaja pa tudi drug razlog ...

Pri odločitvi SNB-ja je veliko vlogo odigral tudi nekonvencionalen sistem lastništva te centralne banke. Švicarska centralna banka je v večinski lasti švicarskih kantonov, ki na SNB pritiskajo ne samo, da ugodijo zahtevam gospodarstva, ampak tudi da izplačajo čim višje dividende, ki gredo v lokalne proračune. Poznavalci menijo, da so v SNB popustili političnim pritiskom in so zaradi tega sprostili omejitev na paru EUR/CHF.

Na drugi strani pa naj bi bilo kar 45 % lastništva v zasebnih rokah (ki iz tega naslova prav tako radi dobijo dividende). Tudi ti lastniki imajo pravico do dividende, ki pa je omejena na 6%.

Delnica ima konstantno vrednost in se ne spreminja, tako da delnica deluje bolj kot obveznica. Kljub temu, da je v preteklosti SNB naredila ogromno dobička, tega ni smela izplačati posameznikom v obliki dividend, saj opravlja javno funkcijo in gredo presežki zato v proračun.

Tako ena kot druga skupina lastnikov pa ni bila pripravljena več sprejemati izgubo, zato so se odločili za to drastično poteza. Seveda pa kritiki opozarjajo, da bi bil padec lahko precej bolj blag, če bi se SNB lotila tega bolj ohlapno oziroma z večjo mero previdnosti.

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce