Finančni trgi

Prispevki

Se bodo dobički iz ameriških delnic preselili na evropske borzne trge?

Se bodo dobički iz ameriških delnic preselili na evropske borzne trge?
October 26
12:08 2015

Eden izmed razlogov, zakaj trenutno mnogi strokovnjaki ne svetujejo naložbe v ameriške delniške trge, je prav prevelik optimizem in splošna precenjenost ameriških delnic.

Zanimivo je to, da se prav takrat, ko delniški trgi dosežejo vrh (in nato izgubijo večji delež vrednosti), v medijih pojavljajo nabolj optimistične zgodbe o tem, kako bodo trgi še naprej naraščali. Logika velja tudi obratno – takrat ko cene močno padejo (in so tik pred tem, da znova pričnejo rasti), so mediji najbolj pesimistični in priporočajo prodajo vseh delnic.

Tudi analitiki svetujejo prodajo ...

Da se bolj splača staviti na evropske delnice, menijo tudi številni analitiki različnih svetovnih bank. Pri švicarski banki UBS denimo izpostavljajo predvsem borze v Španiji, Italiji in na Portugalskem, zaradi njihove vsesplošne podcenjenosti. Spomnimo se, te borze se še vedno nahajajo vsaj polovico nižje od tistih vrhov, doseženih pred krizo.

Kitajci prehiteli Američane – prvič imajo več milijarderjev kot ZDA

Evropske borzne trge pa vidijo kot perspektivne predvsem zaradi napovedanega evropskega kvantitativnega sproščanja. Od panog izpostavljajo sektor financ in gradbeništvo, ki naj bi se vedno dobro obnesli pred najavo QE, kot se je to denimo zgodilo v ameriškem primeru.

ZDA na vrhu moči, to vedo in upoštevajo tudi analitiki

Ker se trend dobičkonosnosti ameriških podjetij upočasnjuje, kar je razvidno iz objavljenih poslovnih četrtletnih rezultatov, so analitiki pričeli zniževati svoja pričakovanja glede rasti dobičkov podjetij v prihodnje.

Na spodnjem grafu vidimo gibanje napovedi dobička na delnico v povprečju za indeks S&P500.

dobi

Ugotovimo lahko, da so analitiki že na začetku leta močno znižali svoje napovedi za dobičkonosnost podjetij v prvem četrtletju letos. Trend zniževanja napovedi pa se več kot očitno nadaljuje, saj analitiki znižujejo napovedi že nekaj let zapored.

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce