Finančni trgi

Prispevki

Slovenski delavci – predragi ali premalo plačani?

Slovenski delavci – predragi ali premalo plačani?
June 27
08:04 2013

Stroški dela se v Sloveniji pogosto izpostavljajo kot eden izmed perečih problemov gospodarstva - za delodajalce so previsoki, sindikati pa trdijo ravno nasprotno. Zadnje čase veliko poslušamo kako so slovenski delavci predragi in da strošek dela znižuje našo konkurenčnost.

In kaj na to pravi slovenski podjetnik?

"Na nivoju minimalne plače, ki jo prejme šivilja, znašajo mesečni stroški dela v Sloveniji okoli tisoč evrov, v Srbiji, kjer imamo lastno tovarno, pa okoli 330 evrov. Razlika v strošku dela je pri doseganju približno enake produktivnosti ena proti tri," je za časopis Večer pojasnil Goran Kodelja, prvi mož sevniške Lisce.

Problem tega razmišljanja je v tem, da nas to cenovno razmišljanje primerja z vzhodnimi družbami in ne z razvitim gospodarstvom. Center politične javne razprave je kljub temu, da smo danes zakorakali v obdobje inovacij in družbe znanja, še vedno na stroških dela, ki za uspeh določene države, območja ali podjetja sploh niso pomembni.

Inovativno in razvito gospodarstvo je svoje delavce sposobno plačati tudi dvakrat bolje kot pa naša podjetja plačajo naši predragi delovni sili. Če so v 40 ali 50 krat večji Nemčiji sposobni svojim delavcem plačati bruto plačo, ki je dvakrat višja kot znaša povprečje v Sloveniji, potem nam je lahko jasno, da cenovna primerjava konkurenčnosti z nizko cenovno vzhodno delovno silo vzhoda ni več ustrezna.

Najvišje plače imajo najbolj ‘zlobni’!

Poglejmo kam nas po stroških dela v Evropi uvršča nemški centralni statistični urad, ki je izračunal, da povprečna bruto urna postavka delavca zaposlenega v Nemčiji znaša približno 30 evrov. Države, kjer so stroški dela najvišji, so poleg Nemčije še Danska, Belgija, Luksemburg, Francija, Avstrija, Finska in Nizozemska.

Danski delavci zaslužijo največ v Evropi in sicer v povprečju za slovenske razmere slabih 40 evrov na uro, najcenejši pa so bolgarski delavci, ki zaslužijo slabe 3 evre na uro.

Državam s cenejšo delovno silo lahko konkuriramo le, če smo sposobni narediti boljše izdelke

Dileme, kje se torej bolj splača proizvajati, ne more biti, je za Večer povedal Dr. Marjan Svetličič s Fakultete za družbene vede v Ljubljani in pojasnjuje: "Za enostavna dela šivanja oblek slovenska delavka ne more biti bolje plačana kot tista v Bangladešu, Vietnamu ali na Kitajskem. Zveni kruto, toda ni povsem tako, kajti kdo pa pravi, da moramo opravljati enostavna, slabo plačana dela. Treba je delati zahtevnejše izdelke in plače so lahko potem višje."

Vse naj bi se torej vrtelo okoli stroškov dela, za katere slovenski delodajalci trdijo, da so previsoki in celo med najvišjimi v Evropski uniji.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles