Finančni trgi

Prispevki

Smo Slovenci marljive mravljice ali lenuhi?

Smo Slovenci marljive mravljice ali lenuhi?
September 25
10:32 2013

Medtem ko na eni strani predstavniki sindikatov napovedujejo največje demonstracije v zgodovini samostojne Slovenije zaradi nenehnega poseganja v delavske pravice, pa na drugi strani številni podjetniki razburjajo javnost z izjavami, da Slovenci v primerjavi s preostalim svetom ne delamo tako vneto, kot to radi zagovarjamo.

V preteklosti sta se naša prepoznavna podjetnika Igor Akrapovič in Jože Pečečnik Joc že večkrat dotaknila pereče tematike glede produktivnosti slovenskih delavcev v primerjavi z ostalimi delavci po svetu. Igor Akrapovič je denimo pred kratkim jasno povedal, da Slovenci delamo premalo in s tem požel val ogorčenja v javnosti.

Kdo ima prav?

Slovenski delavci imajo zakonsko predpisani delovnik 40 ur na teden, kar nas uvršča nekje v evropsko povprečje. Britanci imajo na primer dovoljen tudi 48-urni delovni teden in več, a vanj ne morejo biti prisiljeni, najbolj 'zrelaksirani' pa so zagotovo Francozi, ki imajo zakonsko predpisanih samo 35 delovnih ur na teden.

Toda za Slovence ostaja nesporno dejstvo - ne glede na to, da torej ne delamo manj kot preostali, smo po produktivnosti pod evropskim povprečjem, saj dosegamo le 80 odstotkov evropskega povprečja.

'Nekateri bi naredili vse, da bi bili evropski delavci, vi pa nad tem samo godrnjate …'

Nekako tako se je nedavno izrazil eden izmed ameriških sindikatov, ki je za Washington Post komentiral val protestov, ki se v Evropi v zadnjem času množično dogajajo. Dodal je še, da ne razume evropske delavske sindikate, ki protestirajo proti nečem, o čemer lahko ameriški delavci le sanjajo.

Pa poglejmo, kako pridne mravljice so Slovenci na svetovnem zemljevidu

Spodaj vam prilagamo zanimivo infografiko, ki prikazuje, koliko ljudje delajo v različnih državah po svetu. V raziskavi so bili upoštevani 3 najpomembnejši faktorji:

- delovna produktivnost, izražena v številu opravljenih delovnih ur na leto
- efektivna in povprečna stopnja upokojitve v posamezni državi
- pričakovana povprečna življenjska doba prebivalca posamezne države

Nagrado za pridnost vsekakor dobijo v Mehiki in Južni Koreji, vsekakor pa se najlepše godi evropskim delavcem. Slovenski delavci se, če gre verjeti tej raziskavi, nahajajo na repu evropskega povprečja, saj se lepše godi le delavcem v Belgiji, Franciji in Luksemburgu.

Za primerjavo - delavec v Južni Koreji ali Mehiki se v povprečju upokoji po 70. letu starosti in letno v povprečju opravi prek 2.000 delovnih ur, ameriški delavec v povprečju dela približno 1.800 ur letno, upokoji pa se v povprečju po 65. letu starosti.

Na drugi strani se slovenski delavec upokoji v povprečju pri 60. letu starosti in letno opravi približno 1.650 delovnih ur.
(klikni na sliko za povečavo)

Smo torej mravljice ali lenuhi? Odločitev o tem prepuščamo vam ...

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles