Finančni trgi

Prispevki

Spretne domislice zavarovalniških goljufov

Spretne domislice zavarovalniških goljufov
December 09
09:05 2014

V času gospodarske krize in večje brezposelnosti ljudje vse pogosteje iščejo “alternativne” vire zaslužka.

Tako narašča število zavarovalniških goljufij. Goljufi v žepe letno pospravijo več sto milijonov evrov, poštenim državljanom pa ostanejo višje zavarovalne premije.

Ker je največ sklenjenih zavarovanj avtomobilskih, je posledično tudi največ goljufij prav na tem področju. Goljufi poskušajo zavarovalnice preslepiti predvsem z neresničnim opisovanjem okoliščin dogodka. Pri največji slovenski zavarovalnici so tako na primer razkrili, da je kar v 90 odstotkih ugotovljenih prevar šlo za lažno prikazovanje škodnega dogodka.

Želiš zaslužiti 200 evrov?

Kot nam pripoveduje naš bralec, je tako vprašanje je v enem od ljubljanskih lokalov komaj polnoletnemu gimnazijcu postavil vrstnik, ki ga je dijak videl prvič.

Zgodba ni izmišljena, ampak povsem resničen primer nagovarjanja k zavarovalniški goljufiji.

Naloga, ki bi jo fant moral opraviti, da bi si prislužil ponujeno nagrado, je naslednja: kot sopotnik v avtomobilu je udeležen v lažji prometni nesreči z drugim vozilom, v katerem je sopotnik njemu podoben mladostnik. Vozili se zaletita po vnaprej določenem scenariju. Po dogodku udeleženci nesreče pokličejo policijo in naredijo zapisnik. Dijak kot soudeleženec pojasni naučeno zgodbo o poteku nesreče. Nato gre še na urgenco, kjer zgodbo podkrepi z bolečinami. Cilj tega je, da to naredi tako prepričljivo, da dobi napotnico za fizioterapijo. Delno plačilo dobi takoj po nesreči, drugi del po zdravniškem pregledu, zadnji obrok pa, če mu uspe dobiti tudi pregled pri fizioterapevtu.

Kaj vse se še dela?

Napihujejo posledice, sami vozilo še dodatno poškodujejo ali pa aktualnemu dogodku pripišejo še stare poškodbe vozila. V razcvetu so tudi škodni zahtevki zaradi telesnih poškodb, ki pa niso vidne, ampak zavarovanec le opozarja na bolečine.

Kazen za s.p., ki posluje z osebnim računom? Odpoved pogodbe, lahko tudi ovadba

A naj vas – preden zaploskate tistim, ki “si upajo”, opozorimo, da zaradi poplačila lažnega odškodninskega zahtevka niso prizadete le zavarovalnice, ampak breme po žepu udari vse zavarovance. Ker so goljufije večinoma vštete v zavarovalne premije, se te povišujejo.

Goljufi postajajo vse bolj iznajdljivi. Tako je vse več dogovorjenih prometnih nesreč, ki se zgodijo po precej podobnem scenariju. Večje skupine ljudi namerno povzročijo nesrečo, navadno s starimi, dotrajanimi vozili. Ti pa prijavijo telesne poškodbe, ki so v velikem nesorazmerju s poškodbami avtomobila.

Obstaja sicer več vrst goljufov. Priložnostni poskušajo izkoristiti nastalo situacijo – prijavijo večjo škodo, prirejajo opis dogodka ali pa poskušajo do zavarovalnine priti s pomočjo zavarovanja, ki so ga sklenili znanci.

Načrtni goljufi se na svoj podvig bolj temeljito pripravijo. Najprej sklenejo zavarovanje, potem pa uprizorijo tatvino, požar ali prometno nesrečo. Poznajo delo preiskovalcev in izkoriščajo slabosti sistema.

Zavarovalnice pa se v zadnjem času srečujejo še s težavo “svetovalnih družb”, ki ljudem svetujejo, kako zgodbo prirediti tako, da bodo zagotovo dobili odškodnino.

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce