Finančni trgi

Prispevki

Unaico – še ena priložnost več ali spet prevara?

Unaico – še ena priložnost več ali spet prevara?
November 02
14:54 2011

Sanje marsikaterega investitorja so hitri zaslužki in zgodbe o tem, kako obogateti čez noč, brez ne vem kakšnega truda ali znanja.

Goreči mrežniki Unaicotu trdijo, da vam ponujajo prav to - bajne zaslužke, za katere ne potrebujeta prav velikega znanja o borznem dogajanju. Vendar ali je to resnično, ali je res možno, da vam neko podjetje lahko ponudi tako ponudbo, s katero boste praktično brez tveganja dosegli ogromne donose? Pa si poglejmo nekaj dejstev…

Da boste deležni te »neverjetne« priložnosti, morate kupiti 'zlati ali bronasti prednostni paket', za kar boste odšteli 2.000 oziroma 500evrov. S tem si boste pridobili OPCje. To so tako imenovane opcije za prihodnje certifikate - čeprav je treba pri tem povedati, da ime pravzaprav nima prav nobene povezave z njihovo vlogo.

Pri zlatem paketu boste za 2.000 evrov dobili 1.000 OPCjev, vendar pazite - vrednost enega OPC-ja se v zadnjem času giba pri okoli 10-15 centih. Z malo matematike pridemo do zaključka, da za 2.000 evrov dobimo OPCjev za približno 10% vloženega kapitala. Torej, če bi jih že prvi dan prodali, bi imeli na računo 100-150evrov. Zveni smiselno?

Kiyosaki – finančni čudodelec ali prevarant?

Pa si poglejmo, kaj pravzaprav so OPCji. To niso finančni instrumenti, kot nekateri zmotno mislijo.

Frank Ricketts, podpredsednik Unaica je o njih rekel, da so ničvredni in le priznanje za uspehe pri prodaji. Zakaj se potem ljudje trudijo in še vedno trgujejo z njimi?

Za namenček je še treba povedati, da se z njimi trguje na notranjem trgu pod okriljem Unaica, kjer ceno nadzira kdo drugi kot sam menedžment Unaica, ki kljub temu za dogajanje z OPCji Unaico ne prevzema nobene odgovornosti.

In morda še ena opazka, vredna svoje omembe - na dan lahko prodate samo 2.500 OPCj-ev. Če imate torej  10.000 evrov kapitala v OPC-jih vrednih 10 centov, boste lahko vse prodali šele v 40 dneh – drugo vprašanje pa je seveda, koliko bodo vredni takrat.

Čeprav menedžment zanika vsake obtožbe, da je Unaico piramidni sistem, pa žal ne moremo mimo dejstva, da dobivajo agentje 10% provizije od nakupov neposrednih članov v mreži agenta.

Čeprav je trgovanje z OPCji najzanimivejše za Unaicove stranke, Ricketts pravi, da je srce njihovega posla SiteTalk. To je družabno omrežje, za katerega trdijo, da bo večje kot Facebook. Pa ste že slišali zanj?

Na njem pa tudi ponujajo različne izdelke in storitve pod znamko SiteTalk, vendar zanimivo, da je večina izdelkov veliko dražja, kot jo ponuja konkurenca. In če je to zlata jama ali bolje rečeno 'srce posla', od koder so omogočeni ti bajni zaslužki, je kar težko verjeti, da je Unaico super priložnost …

Kdo vodi družbo Unaico?

Ustanovitelj Unaica Jarle Thorsen, ki je bil v preteklosti zaporu zaradi finančnih prevar, potem je tu predsednik upravnega odbora Dan Anderson, bivši prdsednik odbora Enigre, ki je prav tako ponujala podobne zadeve kot Unaico (Finanstilsynet pa je zanje že izdalo opozorilo), tukaj pa je še Rune Evensen, izvršni direktor, ki je leta 2009 vložil 30 miljonov dolarjev v Unaico.

Kje si je denar služil pred tem ni jasno, povezujejo pa ga s številnimi denarnimi verigami. Sedež pa imajo na Kajmanskih otokih, ki so znani kot oaza prevarantskih združb.

In kakšni so njihovi plani za prihodnost?

Na Unaico poudarjajo, da se že eno leto pripravljajo na uvrstitev na borzo, menda celo na londonsko ali frankfurtsko, vendar kot pravijo, bodo priprave končane nekje v začetku 2013. A glede na številna sumljiva dejstva, ki se porajajo pri tej naložbi, previdnost in zdrav razum zagotovo nista odveč.

Izčrpno in temeljito raziskavo o Unaico pa si lahko preberite v članku Razkrivamo: Skrivnosti Unaicovih bajnih zaslužkov, objavljenem v reviji Moje finance

 

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce