Finančni trgi

Prispevki

Slabih 170 tisoč za ameriškega otroka … kaj pa pri nas?

Slabih 170 tisoč za ameriškega otroka … kaj pa pri nas?
July 16
08:29 2014

Ameriško ministrstvo je izračunalo, da vzgoja otroka v tipični družini iz srednjega leta stane 222.360 dolarjev (168.187 evrov).

Na žalost pa ta številka ne vključuje stroškov študija, ki so v ZDA precej večji kot pri nas, saj šolnina stane med 7.020 in 26.273 dolarjev letno. Prav tako ne vključuje stroškov, ki nastanejo med nosečnostjo, niti vpliva inflacije, ki lahko to številko napihne na 286.050 dolarjev. Vsaj po izračunih tamkajšnjih staršev blogerjev, ki so bili osupli nad tako nizkim izračunom.

Dobra novica je to, da se ti stroški niso pretirano povečali od prejšnjega leta, ko je študija ugotovila, da bo vzgoja potroka, rojenega leta 2008 stala 221.000 dolarjev (manj kot 1-odstotni prirast je v bistvu najmanjši v zadnjem desetletju).

Stanovanjski stroški zavzemajo z 31 odstotki oz. 70.020 dolarji največji delež v tem znesku. Sledijo jim stroški otroškega varstva in izobraževanja s 17 odstotki in stroški za hrano s 16 odstotki. Študija ocenjuje, da normalna družina iz srednjega razreda za otroka zapravi med 11.650 do 13.530 dolarjev letno, ta znesek pa se veča, ko otrok postaja starejši.

Vzpodbudno je to, da večja kot je družina, manj stroškov imajo starši s posameznim otrokom. Poročilo navaja, da družine s tremi ali več otroki zapravijo 22 odstotkov manj za otroka kot družine z enim ali dvema otrokoma.

Študija stroške vzgoje povezuje tudi z družinskimi dohodki. V osnovi več kot starša zaslužita, več bosta za otroka zapravila. Na to prav tako vpliva geografska lokacija bivanja. Družine v urbanih predelih zapravijo več kot družine s podeželja.

Ko so leta 1960 prvič opravili to raziskavo, je otrok stal družino 25.230 dolarjev (danes je to enakovredno znesku 182.860 dolarjem). Porast tekom let je predvsem posledica dviga stroškov za vzgojo in izobraževanje.

Upoštevali so zgolj denar, ki se za otroka porabi za hrano, zavetje, obleko, ipd. do  17. leta starosti. Morda je za koga to krut način, ko se gleda na otroka kot strošek, toda kaj mislite, koliko v povprečju stane otrok družino v Sloveniji?

Kaj pa pri nas?

Čeprav je za marsikatero družino sporno tovrstno obračunavanje stroškov, češ da je nepremirno gledati na otroka kot strošek, pa vseeno ne moremo mimo številnih  pritožb o neznansko visokih stroških za otroka. Kot so poročali na Mojih financah, niso redki tisti, ki se za naraščaj ne odločijo prav zaradi bojazni, da si ga preprosto ne morejo privoščiti.

Starši za otroka do njegovega 25. leta po naši oceni porabijo 145 tisoč evrov, kar je 16 odstotkov več kot pred štirimi leti, ko smo te stroške na Mojih financah ocenili prvič; tovrstna ocena je pomembna zato, da si starši za vsako posamezno obdobje otroka lažje načrtujejo izdatke

Pred slabimi 3 leti so namreč v uredništvu Mojih financ izračunali, da slovenska družina otrok stane v povprečju približno 145 tisoč evrov. Preverite, kako so prišli do te številke ...

Tags
Share

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles