Finančni trgi

Prispevki

V ZDA ustvarjenih manj novih delovnih mest od pričakovanj

V ZDA ustvarjenih manj novih delovnih mest od pričakovanj
May 07
07:21 2012

Ameriško gospodrstvo je v aprilu ustvarilo 115.000 novih delovnih mest, kar je manj kot prejšnji mesec in precej manj od napovedi analitikov. Kljub temu je stopnja brezposelnosti padla iz  8,2% na 8,1%.

Stopnja brezposlnosti se zmanjšuje že zadnjih 8 mesecev, kljub temu pa ostaja nad 8 odstotki že vse od začetka leta 2009. Slabše novice so v petek že vplivale na borzne indekse - tako je Dow Jones izgubil 168 točk in trgovanje zaključil pri 13.038 točkah.

Tudi Nasdaq in Standard & Poor 500 sta izgubljala vrednost skozi celoten pretekli teden, enako se je zgodilo evropskim indeksom, ki so po večini izgubili približno 2 % svojih vrednosti.

Cena nafte se je v luči teh dogodkov še naprej nižala. Tako je teksaška nafta na ameriški borzi že padla pod ceno 100$ za sodček.

FED z bolj optimističnimi napovedmi

Ameriški predsednik Obama je dejal, da bo naslednji teden pozval kongres k sprejetju ukrepov, ki bi pomagali pri pospeševanju ustvarjanja novih delovnih mest.

Po objavi poročila je dejal: "Storiti moramo več, če želimo povrniti izgubljena delovna mesta med recesijo."

Brezposelnost, ki na visokem nivoju trmasto vztraja že kar nekaj let, je videti kot glavno breme višje gospodarske rasti v ZDA. Bolj natančni pregled poročila razkriva, da je bilo največ novih delovnih mest ustvarjenih v panogah poslovnih storitev, trgovine in zdravstvenem sektorju, največ izgubljenih delovnih mest pa so zabeležili v prometnem sektorju.

Število dolgotrajno brezposelnih pri številki 5,1 milijona brezposelnih je ostalo nespremenjeno. Dobra novica je, da je stopnja brezposelnosti najnižja v zadnjih treh letih, vendar pa je del razloga za upad v tem, da se je zmanjšalo število ljudi, ki iščejo delo, kar je posledično zmanjšalo celoten obseg delovne sile.

"Trenutni padec brezposelnosti je v bistvu nezdrav - imamo vse manj ljudi, ki iščejo delo, kar kaže na slabo razpoloženje na trgu." je dejal Ron Firence, analitik pri Banki Wells Fargo Private.

Počasna rast

V prvih dveh mesecih letošnjega leta je bila rast zaposlovanja v ZDA močna, saj je znašala več kot 200 tisoč novih delovnih mest na mesec, vendar so se v naslednjih dveh mesecih stvari začele umirjati. Tako je bilo v marcu ustvarjenih le še  154 tisoč novih delovnih mest, še hujši padec pa je kot rečeno sledil v aprilu.

Tudi podatki o gospodarski rasti niso ravno vzpodbudni. Najnovejši podatki kažejo, da se je gospodarska rast upočasnila na letno stopnjo 2,2%, kar je precejšen padec od 3% rasti na letni stopnji iz konca prejšnjega leta.

Pri ameriškem trgovinskem ministrstvu so dejali, da je glavni razlog za nižjo gospodarsko rast  zmanjšani obseg poslovnih investicij. Pri FED-u so pred kratkim dejali, da pričakujejo za letos gospodarsko rast na ravni med 2,4% in 2,9%, pri čemer naj bi stopnja brezposelnosti znašala med 7,8% in 8%.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce