Finančni trgi

Prispevki

VIDEO: Večna dilema – naložbeno zavarovanje ali direktno v vzajemni sklad?

VIDEO: Večna dilema – naložbeno zavarovanje ali direktno v vzajemni sklad?
May 20
20:54 2012

Na Cekinu so objavili koristen video prispevek, ki pomaga pri večni dilema marsikaterega vlagatelja je, ali raje investirati neposredno v vzajemne sklade ali prek naložbenih zavarovanj.

Toda pred tem posebno opozorilo, saj gre za dva ločena finančna produkta, ki jih med seboj ne smemo primerjati. Naložbeno zavarovanje namreč vsebuje zavarovalno komponento, ki je ni moč enačiti z varčevanjem.

Stroški niso jasno opredeljeni

Glavna težava se skriva v zavarovalnicah, saj ne nudijo jedrnatega in jasno predstavljenega cenika stroškov, ki nastajajo pri naložbenem zavarovanju. Drugače je pri neposrednem investiranju v vzajemni sklad, kjer so stroški bolj ali manj jasno definirani. Če bi predpostavili, da je znesek za investiranje pri naložbenem zavarovanju isti kakor pri vlaganju direktno v sklad ter da je pričakovana donosnost pri obeh produktih ista, bi ob drugih nespremenjenih pogojih (obdavčitev, stroški prestopov, itd.) lahko trdili, da je naložba neposredno v vzajemni sklad zagotovo ugodnejša, kljub težko razumljivem ceniku naložbenega zavarovanja. Zakaj?

Če vas agent v želji po prodaji naložbenega zavarovanja vpraša, kolikokrat v trgovini vprašate, koliko zares stane ena žemljica, preden jo kupite, ga vi lahko mirno vprašate, kdaj je on nazadnje kupil žemljico, za katero ni vedel, koliko stane.

Pri naložbenem zavarovanju zavarovalnice najprej zaračunajo alfa (sklenitvene), beta (stroške vplačil) ter gama (administrativne) stroške, ki se v povprečju gibljejo okoli 25 odstotkov od vplačane premije. V zadnjem času je pri nekaterih naložbenih zavarovanjih ta številka tudi občutna manjša, saj naj bi se v povprečju gibala okoli 10 odstotkov.

Kaj je dobro prej vedeti, preden se odločite za naložbeno zavarovanje ali vzajemni sklad?

Kot vsaka stvar, pa  imata tudi te dve obliki svoje prednosti in slabosti. Kljub nemogoči primerjavi pa je bil pod drobnogled vzet le stroškovni vidik, ki je včasih odločilni dejavnik pri izbiri. Čeprav prodajalci tovrstnih produktov zagovarjajo svoje teze, pa vseeno obstaja nekaj dejstev, ki so iz stroškovnega vidika neizpodbitni. Vredno ogleda!

 

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce