Finančni trgi

Prispevki

VIDEO: Zakaj bi ameriške delnice morale pasti za vsaj 40%

VIDEO: Zakaj bi ameriške delnice morale pasti za vsaj 40%
July 28
08:17 2015

Marc Faber, urednika Gloom, Boom and Doom Reporta, ki je znan po svojih nekonvencionalnih pogledih na svetovno gospodarstvo, je v pogovoru za ameriško televizijo CNBC povedal svoje mnenje glede trenutne privlačnosti ameriških delnic.

Marc Faber sicer že nekaj časa trdi, da je ameriški borzni trg več kot zrel za občutno korekcijo, a se njegove napovedi zaenkrat še niso uresničile. Njegove črnoglede napovedi glede prihajajočega medvedjega trenda oznanjajo, da bi ameriške delnice lahko zlahka padle tudi do 40 odstotkov, preden bi sploh pomislil na investiranje v pregrešno drage ameriške delnice. Izpostavlja pa še eno pomembno opozorilo – veliko ameriških delnic se trenutno trguje pod njihovimi 200-dnevnimi drsečimi povprečji, kar je za mnoge vlagatelje rdeči alarm.

"Smo v velikanskem balonu, ki lahko poči vsak dan!" je že večkrat opozoril, krivdo za takšno stanje vali na politiko ameriškega predsednika Baracka Obame in politiko nizkih obrestnih mer ameriške centralne banke.

O P/E ameriške borze in kaj lahko pričakujemo v naslednjih letih

Faber, ki je sicer znan po ekstravagantnosti in pretiranih napovedih, pa je nedavno tudi izjavil, da utegnejo biti ZDA kmalu v recesiji, grško krizo pa je brez dlake na jeziku primerjal kar z zloglasno Ponzijevo shemo.

Njegove črne napovedi si lahko ogledate tudi v spodnjem video prispevku:

Sicer se z njegovimi napovedi strinjajo marsikateri drugi večji igralci iz Wall Streeta. Vodilni analitiki pri Goldman Sachsu svetujejo prodajo ameriških delnic in nakup evropskih delnic, saj naj bi se glede na pretekle borzne dogodke v dvanajstih mesecih po prvem dvigu obrestnih mer centralnih bank lokalne borze odrezale precej slabše od ostalih.

Glede na to, da lahko v septembru pričakujemo dvig obrestne mere ameriške centralne banke, čez lužo v Evropi pa nadaljevanje procesa kvantitativnega sproščanja evropske centralne banke in tiskanje novih evrov, je ta 'nasvet' za prenos sredstev iz ameriških v evropske delnice vsekakor na mestu.

Po govoricah sodeč pa naj bi se na opazen padec borznih tečajev pripravljal tudi borzna legenda Warren Buffet. Kot še piše ameriška spletna stran Moneynews, naj bi svoj portfelj okrepili s t.i. defenzivnimi naložbami, ki so na borzi bolj imune na padce.

Prekaljeni borzni mački so očitno na borzi pripravljeni na vse, kaj pa vi?

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce