Finančni trgi

Prispevki

Visoka (hiper) inflacija se je izkazala za … blodnjo in prevaro!

Visoka (hiper) inflacija se je izkazala za … blodnjo in prevaro!
November 19
07:00 2014

Iz ust kvazi poznavalcev so se (po udaru krize) vsakodnevno širile zgodbice o tem, da denarja ne bo več, da nas čaka hiperinflacija itd … Pa danes? Denar še vedno je tu, evro prav tako, inflacija pa znaša manj kot je njeno dolgoročno povprečje.

Inflacija je v zadnjih 20 letih praktično izginila

Dandanes obstaja vsesplošno razširjeno prepričanje, da inflacija ostaja ena izmed največjih groženj za gospodarsko stabilnost. In te obsodbe med laično populacijo se še vedno veljajo, kljub vsem dokazom o nasprotnem - inflacija ni videti nikjer na obzorju. A še vedno je za mnoge to samo (pred)stanje, da se nahajamo v 'zatišju pred viharjem'.

Seveda to velja predvsem za goreče pristaše zlata in ostalih surovin, ki bi jim visoka inflacija koristila pri prodaji plemenitih kovin. Je že pač tako, da če hočeš vojno, si pač moraš izmisliti sovražnika, pa čeprav v resnici sploh ne obstaja.

Tudi ekonomisti nimajo pojma

V enemu izmed prispevkov, ko so leta 2009 blogerski ekonomisti napovedovali višino inflacije za naslednja 3 leta, jih je več kot polovica menila, da nas zaradi finančnih injekcij in poplave denarja čaka povečana inflacija, nekateri pa so seveda brez zadržkov napovedovali hiperinflacijo.

In danes? Nedavno je ameriški statistični urad izdal svoje mesečno poročilo o inflaciji. Letos je v povprečju inflacija v Ameriki znašala pičlih 1,7 odstotka, če odštejemo postavko hrane in energije, pa je inflacija znašala le 1,9 odstotka.

Denar v smetehGre za eno najnižjih vrednosti v zadnjih 50 letih. Inflacija je bila v zadnjih 50 letih nižja samo leta 1986 (1,1 odstotka), leta 1998 in 2001 (za 1,6 odstotka), leta 2008 (0,1 odstotka) in leta 2010 (1,5 odstotka).

Inflacionisti blodijo ali imajo kak drug namen?

Kako torej lahko nekdo sploh trdi za povečano inflacijo, če pa vsi uradni podatki kažejo drugače? Ali je neumen, ali pa tisto, bolj verjetno, ima za to prepričevanje svoje namene - razširiti idejo o še večji nestabilnosti, kot dejansko je, prodati finančni produkt, ki je navidezno 'odporen' na inflacijo, delati še večjo paniko in s tem zaslužiti itd.

Inflacije v tem trenutki ni in jo po vsej verjetnosti še nekaj časa ne bo. Se pa iz globalnega vidika hitro približuje druga nevarnost - recesija. In že trka na vrata marsikatere države ...

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce