Finančni trgi

Prispevki

Na dolgi rok tako ali tako raste vse, kajne? Včasih da, drugič ne …

Na dolgi rok tako ali tako raste vse, kajne? Včasih da, drugič ne …
September 30
07:32 2015

Na borzi velja eno samo zagotovilo – da zagotovil ni. Da na dolgi rok raste vse, pogosto drži. A to ne pomeni, da bo v vašem primeru dejansko tako. Lahko se zgodi, da mine več let ali celo desetletij, ko se vaša naložba giblje od enega borznega vrha proti drugemu, vi pa ste pri tem še vedno na izgubi. Ne verjamete?

Če ste leta 1990 na vrhu borzne evforije vložili v japonski borzni indeks Nikei 225 in ste z naložbo čakali do danes, imate po več kot petnajstletnem obdobju varčevanja še vedno več kot 47-odstotno izgubo, ne da bi ob tem upoštevali tudi inflacijo, ki izgubo še dodatno povečuje.

nikkei_2251

Ni čudno, da Japonci še danes raje kupujejo državne obveznice in varčujejo v banki. Se vam zdi ta primer preveč ekstremen? Pa si oglejmo še kakšno aktualnejšo naložbo. Mnogi vlagatelji so danes presenečeni nad gibanjem cen zlata in ne morejo verjeti, da njegova cena dejansko pada. V zadnjih 35 letih se je cena turbulentno spreminjala.

Japonska po dveh letih zopet v boj proti deflaciji!

 

V obdobju od 1980 do 2000 je vrednost zlata vztrajno padala. Če je leta 1980 cena zlata dosegla svoj vrh, je v naslednjih 20 letih padla za kar 75 odstotkov. V nadaljnjih 10 letih (od leta 2001 do leta 2011) je nastopilo obdobje, ko se je cena zlata tako rekoč podeseterila oziroma narasla za več kot 1000 odstotkov. In vse to se je zgodilo v zgolj 30 letih!

Danes cena zlata ponovno pada in če ste vložili v zlato nesrečnega leta 2011 oziroma 2012, boste morda morali na takratno vrednost zlata čakati še nadaljnjih 30 let.

OPOMBA: Članek je bil objavljen v septembrski številki nove finančne revije ALFA - naroči se zdaj in prejmi vse ugodnosti ...

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce