Finančni trgi

Prispevki

Vroči poklici s svetlo prihodnostjo!

Vroči poklici s svetlo prihodnostjo!
February 22
19:55 2010

Spletni portal MSNBC je izbral 10 poklicev prihodnosti, ki bodo najbolj aktualni do leta 2020. Lestvica se nanaša predvsem na ZDA.

Zanimiva pa je tudi za nas, saj se podobni trendi, mogoče z rahlim zamikom dogajajo tudi drugod po svetu. Inovacijsko – informacijska družba prihodnosti bo nagradila prevsem izobražene in kvalificirane delavce s področja računalništva, zdravstvene nege, znanosti in tehnologije.

Zaradi upokojevanja baby-boom generacije, bo v teh panogah na voljo ogromno delovnih mest. Ponekod prevodi poklicev niso najboljši, zato je dodan tudi originalen angleški naziv.

Primerjali smo jih z zaposlitvenimi trendi v Sloveniji - in ugotovitve?

Proizvajalci in prodajalci organsko pridelane hrane

Do leta 2010 bo organsko pridelana hrana in pijača predstavljala že okoli 10% celotnega prehrambenega trga, kar pomeni 10 kratno povečanje v primerjavi z letom 1998. To pa bo šele začetek. Še več pridelovalcev biološke hrane bo potrebnih, ko bo organsko pridelana hrana postala prevladujoči prehranjevalni trend.

Manager biološke kmetije z velikostjo od 1000 do 5000 arov, bo lahko letno zaslužil do 172,000 dolarjev. Plača delavcev v panogi, pa naj bi bila od 50,000 do 80,000 dolarjev.

Bioinformatiki

Uporaba matematike in računalniških znanosti postaja v biologiji vse pomembnejša, saj količine podatkov postajajo neobvladljive. Na primer v genetiki, kjer ima samo en človeški genom 20.000 genov. Plača bioinformatika bo znašala od 106,000 do 118,000 dolarjev.

naslovnicaParalelni programerji (Parallel programmers)

Do leta 2012 se bodo računalniški procesorji razvili iz dvojedrnih v večjedrne. Računalniki bodo imeli tudi po 80 procesorjev pravi Jerry Bautista iz družbe Intel.

Različni procesorji lahko delujejo skupaj podobno kot orkester različnih glasbil ter rešujejo kompleksne probleme, simulirajo življenjske situacije in lahko predvidevajo uporabnikove potrebe, vse to z izjemno hitrostjo.

Računalniki lahko prepoznajo družinske člane ali poiščejo vse slike babice, ko je bila vesela. Potrebna znanja za Simultanega programerja: diploma računalniških znanosti ter kreativnost in sposobnost ne-linearnega mišljenja. Ocena plače znaša 79,000 do 80,000 dolarjev.
Tehnologi za obdelavo podatkov (Data technologists)

V letu 2012 bodo čipi, video kamere, računalniki in senzorji generirali več informacij, kot jih bodo lahko ljudje dojeli. Strokovnjaki za obdelavo podatkov poskušajo množico različnih informacij strniti v nekaj lažje razumljivega.

Za delo na tem področju bodo nujne izkušnje iz virtualnih okolju, sposobnost vizualizacije, pripravljenost za učenje novih orodij, komunikacijske sposobnosti in domišljija. Plača: 90,000 do 102,000 dolarjev.

Simulacijski inženirji (Simulation engineers)

Povečanje moči računalniških procesorjev in obdelovanja podatkov bo do leta 2012 omogočilo veliko bolj realistične računalniške simulacije življenjskega okolja. Simulacije bodo prisotne v vsaki industriji in na vseh inženirskih področjih, pravi Frieder Seible, dekan Šole za inženiring Jacobs na Univerzi Kalifornija-San Diego.

Ljudje bodo testirali kako določeno zdravilo, ravnanje ali življenjski stil lahko vpliva na njihovo osebnost. Podjetja bodo testirala dizajn izdelkov in napovedi prodaje. Za delovno mesto simultanega inženirja bo potrebna diploma iz računalniških znanosti, inženirske matematike, fizike ali podobno. Plača: 91,000 do 114,000 dolarjev.


bioinformatics1

Spremljevalci in skrbniki upokojencev baby boom generacije

Raziskave kažejo, da želi večina “babyboom” generacije živeti doma do konca svojega življenja. Da bodo upokojenci lahko ostali doma bodo potrebovali pomoč pri raznih opravkih in hišnih opravilih. V obdobju od 2004 do leta 2014 bo zdravstvena nega na domu najhitreje rastoči poklic v ZDA.

Ameriško ministrstvo za delo pričakuje 56% rast in odprtje 350,000 novih delovnih mest na tem področju. Plača: 23,000 do 25,000 in morebitno brezplačno bivanje v strankini hiši.

Svetovalci na področju genetike

Genetski svetovalci bodo posameznikom in družinam svetovali o genetskih tehnologijah in se jim pomagali odločiti v skladu z njihovimi osebnimi prepričanji. Danes ima ameriška zbornica za genetsko svetovanje že 2000 svetovalcev.

Kvalifikacije potrebne za opravljanje dela so opravljen magisterij s področja genetskega svetovanja, sposobnost kritičnega mišljenja in komunikacijske sposobnosti. Plača: 58,000 do 64,000 dolarjev.

Možganski analitiki (Brain analysts)

Z novimi naprednimi orodji bodo nevroznanstveniki lahko določili kako ljudje čutijo, reagirajo in koliko so sposobni, pravi Terry Sejnowski, profesor na Salk inštitutu za biološke študije.

S temi orodji bodo lahko odkrivali goljufije, diagnosticirali psihično motene osebe, določili intelektualno moč posameznika, zbirali natančne tržne raziskave in celo pomagali izbirati njihovim možganom najbolj ustrezno kariero.

Potrebne kvalifikacije za opravljanje dela možganskega analitika: diploma iz nevroznanosti, izkušnje v zdravstveni negi in veščine dela z ljudmi. Plača: 180,000 do 229,000 dolarjev.

Vesoljski vodiči

Podjetje Space Adventures je za potovanje v vesolje že prejelo preko 200 rezervacij, zato načrtuje zaposliti okoli 10 vesoljskih turističnih vodičev. Potrebne kvalifikacije za vesoljskega vodiča: diploma iz vesoljskega inženirstva ali podobnega področja, ljubezen do vesoljskih pustolovščin in močna vera v človekovo raziskovanje vesolja. Plača: 80,000 do 90,000 dolarjev.


robot_buildersIzdelovalci in vzdrževalci robotov (Robot builders, tenders)

Komponente, procesorji in senzorji za robote se pocenijo vsake četrt leta pravi Paul Saffo, ki se ukvarja s tehnološkim napovedovanjem. Roboti že delajo v nekaterih raziskovalnih laboratorijih in tovarnah. Katera rešitev jih bo pripeljala v vsak dom?

S pravo idejo lahko postanete “robotni milijonar”. Za delo na področju razvoja in izdelave robotov ter njihovega vzdrževanja so potrebna znanja in izkušnje iz računalniških znanosti, strojništva, elektronike. Plača: 80,000 do 90,000 dolarjev.

In kakšni trendi se kažejo v Sloveniji?

Najbolj iskani poklici v letu 2009:- ključavničarji,
- strojni tehniki,
- oblikovalci kovin, varilci,
- tesarji, mizarji, kuharji, natakarji.

brain_analisyAnaliza Zavoda za zaposlovanje je pokazala, da v sestavi napovedanih prostih delovnih mest prevladujejo takšna dela, ki zahtevajo V. stopnjo izobrazbe ali manj, medtem je manj tistih delovnih mest, za katere se zahteva višja izobrazba (VI. stopnja po starem) oziroma visoka izobrazba.

Med iskanimi profili z univerzitetno izobrazbo so tako najbolj iskani inženir strojništva, sledijo mu inženirji računalništva, gradbeništva in elektrotehnike.

V zadnjem času pa se kaže velik porast tako imenovanih zelenih ovratnikov, kar ni nič presenetljivega , saj aktualni vladni ukrepi spodbujajo aktivni razvoj zelene energije.

Prav zato raznim inženirjem na področju veterne industrije ali inženirjem na področju solarne termike pripisujejo vročo poklicno prihodnost, kar se bo v prihodnje zagotovo odrazilo tudi na višini plače.

Seveda pa beležijo velik porast poklicev znotraj zdravstva tudi v Sloveniji, predvsem na področju zdravstvene nege in informatike, ki postaja v zdravstvu nepogrešljiv element.

Slovenski trg pa lepo zaposlitveni priložnost ponuja tudi programerjem računalniških igric, saj na tem področju bolj kot sama izobrazba štejejo izkušnje in iznajdljivost.

Vse bolj uveljavljen poklic, ki v zadnjem času v Sloveniji beleži strmo rast, pa je na področju medijev, kjer delo med drugim zajema upravljanje s socialnimi mediji, kot so Facebook, Twiter in podobne socialne mreže, ter z vsem dobro znanimi odnosi z javnostmi.

Vir: Finančni Trgi + Poslovni utrip

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles