Finančni trgi

Prispevki

Življenjsko zavarovanje pod drobnogledom

Življenjsko zavarovanje pod drobnogledom
November 13
07:20 2011

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so pregledali ponudbo desetih zavarovalnic, ki potrošnikom ponujajo mešano zavarovanje, posebej pa so bili pozorni na svetovanje zavarovalnih zastopnikov pri prodaji. Ugotovitve s terena so zaskrbljujoče, saj v praksi zavarovalni zastopniki ne upoštevajo interesa potrošnika ampak jih zanimajo predvsem lastni dobički.

REASNIČNA ZGODBA: Ko te zavarovalnice pripeljejo žejnega čez vodo...

Previdno pri sklepanju dolgoročnih življenjskih zavarovanj!

Tisti, ki želijo svoje bližnje zavarovati za primer svoje smrti in obenem dolgoročno varčevati, se pogosto odločajo za življenjska zavarovanja z zavarovalnim in varčevalnim delom. Del premije je tako namenjen pokrivanju tveganja za primer smrti, z drugim delom premije pa potrošnik varčuje.

Pri ZPS potrošnikom priporočajo, naj si pri določanju zavarovalne vsote za primer smrti najprej odgovorijo na vprašanje, koliko denarja bi njihova družina potrebovala za nemoteno življenje v primeru njihove smrti ter pri tem upoštevajo, kakšno je njihovo preostalo premoženje in koliko na mesec lahko zares namenijo zavarovanju. Prav tako naj višino mesečnega varčevanja izračunajo iz višine zneska, ki ga na koncu zavarovalne vsote želijo privarčevati.

Pri mešanih zavarovanjih, ki jih zavarovalnice priporočajo tistim, ki se ne želijo izpostaviti naložbenemu tveganju, so pri ZPS ugotovili, da je dobra odločitev zelo otežena. Zavarovalnice so nefleksibilne pri določanju višine zavarovalnih vsot, potrošnikom pa ne podajo jasnih informacij o donosu in stroških zavarovanja. Posledice slabe odločitve pa so drage, saj poleg neuresničenih dolgoročnih načrtov izstop iz zavarovanje pomeni tudi visoke stroške.

Vir: ZPS.si

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce