Finančni trgi

Prispevki

Mož da ženi plačo, ona njemu pa žepnino …

Mož da ženi plačo, ona njemu pa žepnino …
June 26
07:38 2012

Se še spomnite ministrove izjave, da bodo zaradi posledic varčevalnih ukrepov v šolstvu ob (dosedanje) delo 1450 ljudi, od tega večino ženske, ki bodo zdaj tako lahko več časa preživele tudi 'za štedilnikom'?

Čeprav je ta izjava požela val ogorčenja iz vseh strani, pa se denimo na Japonskem nekaj podobnega ne zdi nič takšnega. Kljub temu, da imajo japonski možje glavno besedo, je cena, ki jo za to plačujejo, za marsikaterega Slovenca nepredstavljiva.

Če se žena tam odreče poklicni karieri, namesto tega dobi pravico do moževe težko prigarane plače, on pa dobi zgolj 'žepnino'. Da, prav ste prebrali …

Koga imate raje za šefa – moškega ali žensko?

Pravzaprav gre za neko tradicijo, ki je na Japonskem bolj ali manj samoumevna. Kot pa poročajo japonski mediji, pa so v zadnjem času moški čedalje bolj nezadovoljni, saj so so zakonske žene svojim možem zaradi krize močno oklestile žepnine.

Zanimiv je denimo podatek raziskovalne ankete banke Šinsei, da možje prejemajo samo še polovica žepnine, ki so jo dobivali leta 1990 v času razcveta (sedaj ta žepnina znaša približno 300 evrov).

Namesto opoldanskega obiska elegantnih restavracij tako zdaj možje čedalje pogosteje od doma prinašajo »bento« - kosilo, ki jim ga pripravijo žene.

Ali so torej moški iz finančnega vidika napravili dober sporazum, ko v zameno za njihovo plačo ženske doma gospodinijo? Odgovor na to vprašanje pa v presojo prepuščamo kar vam ...

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce