Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Rast cen nafte se je umirila, azijske delnice pridobile na vrednosti

Rast cen nafte se je umirila, azijske delnice pridobile na vrednosti
May 08
07:19 2018

Cene nafte so se v torek nekoliko umirile, potem ko so včeraj dosegle najvišje nivoje v zadnjih treh letih in pol, saj so se vlagatelji pripravljali na odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa o tem ali se bodo ZDA umaknile iz iranskega jedrskega sporazuma, kar bi lahko oviralo svetovno oskrbo z nafto.

Azijske delnice so danes pridobile na vrednosti, pri čemer so največ pridobile delnice iz tehnološkega sektorja, saj so na splošno pozitivna poročila o zaslužkih premagala šibkost na svetovnem trgu pametnih telefonov in zaskrbljenost zaradi večje regulacije.

Ameriška lahka nafta je včeraj prvič po novembru leta 2014 presegla nivo 70 dolarjev za sod, s čemer je cena od najnižjih letošnjih nivojev v februarju zrasla že za 18 odstotkov. Danes je po objavi Donalda Trumpa na twitterju, da bo danes do 6. popoldne objavil svojo odločitev o jedrskem sporazumu, prišlo do unovčevanja dobičkov tako, da se je cena nafte nekoliko znižala.

Ameriško gospodarstvo je aprila ustvarilo 164,000 novih delovnih mest

"Naftni trgi so v ceno že všteli visoko verjetnost, da se bo Trump umaknil iz jedrskega sporazuma z Iranom. Če bo uvedel podobne sankcije tistim, ki so jih ZDA proti tej državi uvedle leta 2012, bi to lahko povzročilo pomanjkanje nafte na trgih," je dejal ekonomist Tatsufumi Okoshi iz družbe Nomura Securities.

Z globalno merodajno nafto znamke Brent se je danes trgovalo pri ceni 75,54 dolarja za sod, kar je bilo 0,8 manj od včerajšnje cene, ki se je povzpela do 76,34 dolarja za sod.

Čeprav so bili azijski trgi zaradi Trumpove napovedi danes med zgodnjim trgovanjem negotovi, pa so tehnološke družbe pomagale pri rast azijskih borznih indeksov.

Najširši borzni indeks Azijsko-pacifiške regije družbe MSCI je tako danes zrasel za 0,6 odstotka, medtem, ko je glavni japonski borzni indeks Nikkei225 pridobil 0,3 odstotka vrednosti. Tehnološke delnice so dvignile tudi južnokorejski borzni indeks Kospi, ki je pridobil 0,4 odstotka vrednosti.

Rastoče ocene vrednosti

Nekateri analitiki medtem opozarjajo, da bi se lahko rast tehnoloških delnic kmalu soočila s kratkoročnim popravkom, saj ocene vrednosti naraščajo izjemno hitro.

Tržni strateg pri družbi JPMorgan Asset Management v Tokiju, Jošinori Šigemi je dejal, da so se cene delnic tehnoloških družb zviševale in predstavljajo večji odstotke borznih indeksov, ker se vse več denarja steka v ETF trge.

Kitajski indeks Blue čipov, CSI 300 je danes pridobil 1,3 odstotka rednosti, potem ko je Bela hiša včeraj sporočila, da se bodo naslednji teden nadaljevali trgovinski pogovori med ZDA in Kitajsko. Kitajska je sicer danes poročala o rasti izvoza v uvoza v aprilu, ki je presegla napovedi, vendar novica ni vplivala na dogajanje na trgih.

Glavni borzni indeks na Wall Streetu, S&P 500 je včeraj zrasel za 0,35 odstotka, k čemur je največ prispeval šesti zaporedni dan rasti vrednosti Applovih delnic.

Na valutnih trgih je evro v primerjavi z dolarjem pri razmerju 1,1897 dolarja dosegel najnižji nivo vrednosti v zadnjih štirih mesecih.

Kombinacija višjih cen nafte, močnega dolarja in višjih ameriških obrestnih mer je tvegana za nekatere trge v razvoju, saj bi lahko znatno poslabšala njihovo trgovinsko bilanco in vlagatelje spodbudila k preusmeritvi v bolj donosna ameriška finančna sredstva.

Tako je JPMorganov indeks obveznic držav z nastajajočimi trgi dosegel najnižji nivo v več kot zadnjem letu dni.

Indijska rupija je tako dosegla najnižjo vrednost v zadnjih 15 mesecih, medtem ko je indonezijska rupija v torek padla na najnižji nivo od decembra leta 2015.

Razlika med razvitimi in nastajajočimi trgi je vidna tudi v cenah lastniških vrednostnih papirjev. Brazilski borzni indeks Bovespa je tako dosegel najnižje nivoje v zadnjih treh mesecih medtem ko je nemški DAX narasel na najvišji nivo v zadnjih treh mesecih, italijanske delnice pa so celo najvišje v zadnjih osmih letih in pol.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce