Finančni trgi

Prispevki

Rast cen življenskih potrebščin v ZDA, še dviga možnosti povišanja obrestnih mer

Rast cen življenskih potrebščin v ZDA, še dviga možnosti povišanja obrestnih mer
November 18
08:54 2015

Cene življenskih potrebščin v ZDA so se oktobra dvignile, kar je znamenje, da bi se lahko začela inflacija v največjem gospodarstvu na svetu, spet dvigovati.

Omenjene številke v kombinaciji z podatki o zaposlovanju v prejšnjem mesecu, vse bolj povečujejo špekulacije, da se bo FED na svojem decemberskem sestanku odločila za dvig obrestnih mer.

Indeks cen življenskh potrebščin (CPI) se je oktobra po dveh mesecih padanja povišal za 0,2 odstotka. Cene je najbolj dvignila naraščanje stroškov električne energije in preporod v rasti cen goriva.

FED se je odločila za ohranitev nespremenjenih obrestnih mer

Raziskava, ki jo je med upravljalci ameriških skladov opravili Bank of America in Merrill Lynch je ugotovila, da kar 80 odstotkov upravljalcev v naslednjem mesecu pričakuje dvig obrestne mere. Ekonomista pri TD Bank, Leslie Preston je dejala: "Oktobrska inflacija je prav takšna potrditev kot jo iščejo pri FED-u, saj kaže da je začela moč domačega gospodarstva spodbujati rast inflacije."

Tako imenovani jedrni CPI, ki odstrani spremembe cen hrane in energije se je povečal za 0,2 odstotka, kar je podoben dvig kot v septembru.

Največ so k rasti inflacije pripomogli višji medicinski stroški. Cene zdravstvenega varstva so se tako povečale za 0,7 odstotka, kar je največja mesečna rast po aprilu, medtem ko so se stroški bolnišnic povečali za 2 odstotka.

Čeprav so se cene hrane povišale za le 0,1 odstotka kar je najmanjša rast po maju, pa je znašala rast v septembru 0,4 odstotka, štirje od šestih indeksov, ki sestavljajo največje skupine živil v trgovinah, pa so prikazali najvišjo rast po avgustu leta 2011. Na drugi strani so se najbolj znižale cene oblačil, obutve in novih avtomobilov.

V odbobju 12 mesecev do konca oktobra se je središčni indeks CPI povečal za 1,9 odstotka.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce