Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Trgi so nov teden začeli pozitivno Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z pozitivno rastjo, sicer pa bo teden poln objave poslovnih rezultatov pomembnih svetovnih družb. Na današnje trgovanje so vplivale novice o poizkusih sprejema...
  • Evergrande začasno preprečil bankrot Delnice kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande, so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu pridobile 6 odstotkov vrednosti, potem ko so kitajski mediji poročali, da je uspelo družbi pred ključnim iztekom...
  • Delnice Evergranda so ob ponovnem začetku trgovanja zgrmele v prepad Delnice družbe Evergrande so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu izgubile 14 odstotkov vrednosti, saj je bilo po 17 dni trajajoči prekinitvi spet mogoče trgovati z njimi. Izjemno zadolženi...
  • Trgi so danes poslovali optimistično Azijski trgi so med današnjim trgovanjem pridobili na vrednosti, potem ko se je donos ameriških dolgoročnih obveznic povišal na najvišje nivoje v zadnjih petih mesecih. Vse to je posledica naraščajočega...
  • Cene nafte so začasno nehale naraščati Cene nafte so se v torek znižale, pri čemer je nafta znamke Brent na vrednosti izgubila že drugi dan zapored, kar je bila posledica počasnejše gospodarske rasti na Kitajskem in...

Rast inflacije v ZDA se ni ustavila niti v juniju

Rast inflacije v ZDA se ni ustavila niti v juniju
July 14
05:53 2021

Cene v ZDA so se junija ponovno izjemno povišale, kar je bila poleg drugega posledica rasti cen hrane in rabljenih avtomobilov. Cene življenjskih potrebščin so se tako v juniju glede na leto pred tem povišale za kar 5,4 odstotka, kar je bilo še več od 5 odstotnega povišanja mesec pred tem.

Po podatkih ameriškega ministrstva za delo gre za največje letno povišanje inflacije po avgustu leta 2008. Inflacija, ki meri stopnjo naraščanja življenjskih stroškov, se dvigu vse od začetka ponovnega odpiranja gospodarstva po pandemiji kitajske kuge iz laboratorija v mestu Wuhan.

To je sprožilo strahove, da se cene prehitro zvišujejo, kar bi lahko Ameriško centralno banko spodbudilo, da dvigne temeljno obrestno mero in hitreje ukine izjemno visoke denarne podpore za gospodarstvo.

Trgi najnižje v zadnjih dveh mesecih

Podatki objavljeni v torek so sicer precej presegli napovedi analitikov. Kljub temu nekateri analitiki še naprej verjamejo v zgodbo centralne banke, ki pravi, da so inflacijski pritiski "začasne narave".

Rabljena vozila naj bi tako po besedah ministrstva za delo predstavljala tretjino zvišanja cen življenjskih potrebščin v juniju. Cene pa hkrati predstavljajo širši porast povpraševanja potrošnikov po omilitvi omejitev povezanih z kitajsko kugo, saj so se povišale cene obrokov v restavracijah in kavarnah, bivanje v hotelih ter letalske karte.

Tudi če odstranimo takoimenovane "nestanovitne" cene energije in hrane, je osnovna inflacija na letni ravni zrasla za kar 4,5 odstotka.

Povišanje cen je bilo "splošno razširjeno, saj je sproščeno povpraševanje preseglo manjšo ponudbo", je dejala Kathy Boštanjčič iz družbe Oxford Economics.

Nekateri analitiki medtem upajo, da so se cene dvignile zaradi začasnih dejavnikov, kot so ozka grla pri dobavnih verigah in globalno pomanjkanje polprevodnikov, ob povečanju proizvodnje.

Glavni direktor naložb pri družbi Travistock Wealth, John Leiper je dejal, da je skok inflacije v veliki meri posledica "povišanja cen surovin in cen na debelo" ter "ponovno odprtje ozkih grl". Kljub temu je priznal, da se bi morala za potrditev njegove teorije ob razrešitvi teh pritiskov inflacija znižati.

Inflacija v ZDA je trenutno krepko nad 2-odstotnim ciljem centralne banke, kar med vlagatelji zbuja bojazen, da se bodo obrestne mere začele dvigovati hitreje od pričakovanj.

Predsednik banke Jerome Powell je medtem vztrajal, da je zviševanje cen posledica večjega povpraševanja ob ponovnem odprtju gospodarstva, vseeno pa je pred kratkim priznal, da obstaja resno tveganje za dolgoročnejša povišanja inflacije.

Zapisnik iz nedavne seje banke, objavljen prejšnji teden je pokazal, da večina uradnikov banke meni, da je treba biti pripravljen za ukrepanje, če se bodo tveganja začela udejanjati.

Tudi direktorica Mednarodnega denarnega sklada Kristalina Georgijeva je prejšnji teden opozorila, da bi lahko višja inflacija trajala mnogo dlje časa, kot so sprva napovedovali.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles