Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • SoftBank po vrsti težav z visokim padcem vrednosti delnic Delnice Japonskega konglomerata Softbank Group so danes izgubile več kot tri odstotke vrednosti, potem ko je veliki tehnološki vlagatelj, v enem dnevu doživel tri razočaranja, vključno s slabim nastopom družbe...
  • Trgi ne najdejo jasne usmeritve Azijske delnice in najpomembnejše valute na svetu so se v četrtek ustavile, da bi zadihale, saj so se trgi bojevali za vzpostavitev smeri v odsotnosti trdnih informacij glede nove različice...
  • Predsednik FED opozarja na negotovost glede inflacije Pojav nove variante kitajske kuge naj bi dvigovala negotovost glede inflacije, je opozoril predsednik Ameriške centralne banke. Naraščajoče okužbe s kitajsko kugo in njena nova različica, predstavljajo nova tveganja za...
  • Direktor Nissana opozarja na nadaljevanje kroničnega pomanjkanja čipov Izvršni direktor Nissana je opozoril, da bi lahko najnovejša različica kitajske kuge dodatno zaostrila kronično pomanjkanje čipov, ki se uporabljajo v proizvodnji avtomobilov. Makoto Učida je tako dejal, da je...
  • Težave Evergranda se stopnjujejo Delnice skupine Evergrande, so med današnjim jutranjim trgovanjem izgubile kar 4,8 odstotka vrednosti, potem ko se je predsednik družbe odločil zmanjšati svoj delež v podjetju, ki je v hudih finančnih...

Rast japonskega izvoza se je zaradi težav v dobavni verigi upočasnila

Rast japonskega izvoza se je zaradi težav v dobavni verigi upočasnila
November 17
06:33 2021

Japonski izvoz je prekinil sedem mesecev trajajoči niz dvomestne rasti, saj je kriza dobavnih verig prizadela avtomobilsko industrijo. Izvoz se je tako v oktobru na letni ravni povišal za 9,4 odstotka, kar je bila najnižja rast v zadnjih osmih mesecih, hkrati pa ni dosegla niti napovedi analitikov.

Še posebej so bile prizadete pošiljke avtomobilov, ki so bile glede na enako lansko obdobje, manjše za kar 37 odstotkov. Upočasnitev poudarja, kako ranljivo je zaradi ozkih grl v dobavnih verigah, od izvoza odvisno japonsko gospodarstvo.

Musk izpolnil svojo obljubo in prodal delnice Tesle

Izvoz avtomobilov v dve največji trgovinski partnerici Japonske, Kitajsko in ZDA, se je po podatkih ministrstva za finance zmanjšal za skoraj polovico. Hkrati se je uvoz v državo povečal za 26,7 odstotka, kar je bilo počasneje od pričakovanj, kar pomeni, da je bil japonski uvoz za 67,4 milijarde jenov (490 milijonov evrov) višji od izvoza.

Težave v dobavnih verigah so letos prizadele gospodarstva po vsem svetu, saj se podjetja soočajo z težavami pri zagotovitvi blaga, ki ga potrebujejo za nemoteno poslovanje.

Še posebej močno so bili prizadeti izdelovalci avtomobilov, ki jih je prizadelo zlasti pomanjkanje računalniških čipov.

V avgustu je največji svetovni proizvajalec avtomobilov Toyota sporočil, da so zaradi prej omenjenih težav, znižali svojo napove proizvodnje.

"Odboj v prihodnjih mesecih"

Vseeno je eden od strokovnjakov prepričan, da bi se lahko pomanjkanje ponudbe s katero se soočajo japonski proizvajalci avtomobilov, do decembra bistveno zmanjšalo.

Tom Learmouth iz družbe Capital economics, je tako dejal, da je vpliv težav v dobavni verigi verjetno začasen: "Vietnam je najpomembnejši dobavitelj delov za japonske proizvajalce avtomobilov v regiji, državo pa je močno prizadelo zaprtje tovarn, ki je bilo posledica širjenja delata različice kitajske kuge. Menimo, da se bo oživitev japonskega izvoza prihodnjih mesecih okrepila, saj se bo proizvodnja v avtomobilski industriji normalizirala."

Uradni podatki kažejo tudi na nepripravljenost proizvajalcev v državi, da bi vlagali v novo opremo. Naročila osnovnih strojev so tako septembra v primerjavi s prejšnjim mesecem, ostala nespremenjena.

V začetku tega tedna so uradni podatki pokazali, da se je japonsko gospodarstvo v tretjem četrtletju skrčilo za več od pričakovanj, k čemur je najbolj pripomoglo povečano število okužb z kitajsko kugo in motnje pri svetovni oskrbi. Bruto domači proizvod države se je tako v primerjavi z enakim lanskim obdobjem znižal za 3 odstotke.

Novoizvoljeni japonski premier Fumio Kišida naj bi v petek objavil podrobnosti novega paketa gospodarskih spodbud, ki naj bi bil vreden "nekaj deset bilijonov jenov".

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles