Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Rast novo ustvarjenih delovnih mest v ZDA se je marca močno upočasnila

Rast novo ustvarjenih delovnih mest v ZDA se je marca močno upočasnila
April 09
06:26 2018

Rast zaposlovanja v ZDA se je v marcu močno upočasnila, saj so delodajalci v tem mesecu ustvarili samo 103,000 novih delovnih mest. Številka je nižja od pričakovanj, zaradi česar je ostala stopnja brezposelnosti pri 4,1 odstotka nespremenjena.

Analitiki so mnenja, da je k upočasnitvi, ki je bila po izjemni rasti v februarju pričakovana morda pripomoglo hladno vreme. Prav tako nizka stopnja brezposelnosti pomeni, da je težje najti ustrezne delavce, so dejali.

Mark Hamrick, analitik iz spletne strani Bankrate.com je dejal, da je marčevsko poročilo ameriškega ministrstva za delo, gledano v izolaciji "bolj razočarajoče". "Vendar je potreben širši kontekst," je dodal. "Trg dela se šteje za zelo blizu polne zaposlitve. Zato bi se moralo število novo ustvarjenih delovnih mest začelo zmanjševati."

Dvig rasti plač

Ameriško gospodarstvo konstantno ustvarja nova delovna mesta od leta 201, kar je eno najdaljših obdobji širitve v zgodovini. Rast pa je stopnjo brezposelnosti znižala na najnižjo raven po letu 2000.

Delnice so po predlogu predsednika Trumpa za razširitev dajatev na kitajski uvoz izgubile na vrednosti

V zadnjih treh mesecih so delodajalci tako povprečno ustvarili 202,000 delovnih mest, so sporočili iz ministrstva za delo. Število delovnih mest se je v februarju povečalo za kar 326,000, kar je bilo 13,000 več od prejšnjih ocen. Odprtih delovnih mest ostaja veliko, a zaposlovanje se je upočasnilo.

Sophua Koropecky iz družbe Moody's Analitiycs je dejala, da morajo družbe ponuditi kombinacijo boljših plač in prilagodljivih delovnikov, pogojev in usposabljanja, če želijo še naprej privabljati delavce.

Povprečna urna plača za delavce v zasebnem sektorju se je marca povišala na 26,82 dolarja, kar je bilo 2,7 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju. Gre za manjši pospešek glede na mesec pred tem, vendar je stopnja še vedno nižja, kot je bila ko je bila brezposelnost zadnjič na takšni ravni.

Stopnja vključenosti delovne sile, ki pomeni delež prebivalstva, ki išče delo, je padel na 62,9 odstotka. Stopnja ostaja še naprej precej pod stopnjo pred krizo, kar je trend, ki bo vztrajal glede na staranje ameriškega prebivalstva.

Poročilo o delovnih mestih ni spremenilo soglasja, da ostaja trg delovne sile še naprej trden in da bo Ameriška centralna banka sledila svojemu načrtu postopnega zvišanja obrestnih mer.

V govoru v petek je to stališče potrdil tudi predsednik banke Jerome Powell in dejal, da pričakuje v prihodnjih mesecih okrepitev inflacije. Če bo "gospodarstvo v širšem smislu nadaljevalo na začrtani poti bo nadaljnje postopno povečanje obrestnih mer najbolje spodbujalo" zaposlovanje in stabilno inflacijo, je dejal.

Delnice na Wall Streetu, ki imajo koristi od nižjih stroškov zadolževanje, ki prihajajo z nizkimi obrestnimi merami so po govoru Powella izgubljale na vrednosti. Svoje so k padcu vrednosti delnic dodali tudi komentarji ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je napovedal možnost uvedbe dodatnih uvoznih dajatev na kitajske izdelke.

Analitiki so mnenja, da bi lahko trgovinska napetost motila rast v prihodnjih mesecih, saj negotovost vpliva na poslovanje. Še posebej pa so nanjo občutljivi proizvajalci in kmetje.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce