Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Rast novo ustvarjenih delovnih mest v ZDA se je v juliju nekoliko upočasnila

Rast novo ustvarjenih delovnih mest v ZDA se je v juliju nekoliko upočasnila
August 06
06:19 2018

Ameriško gospodarstvo je v juliju po izjemnem porastu zaposlovanja v prejšnjih mestih ustvarilo nekoliko manj novih delovnih mest od pričakovanj. Delodajalci so kljub temu dodali 157,000 delovnih mest, kar je bilo 33,000 manj od pričakovanj in precej manj od 248,000 ustvarjenih v juniju.

Iz ameriškega ministrstva za delo so sporočili, da se je stopnja brezposelnosti v juliju iz 4 odstotkov znižala na 3,9 odstotka, kar je blizu najnižjih vrednosti v zadnjih 18 letih, doseženih v maju.

V juniju je največ novih delovnih mest ustvaril proizvodni sektor, kar je znamenje, da intenzivnejši trgovinski spori med ZDA in drugimi državami zaenkrat ne škodijo zaposlovanju, so dejali analitiki. Na novo so zaposlovali tudi v zdravstvenem in storitvenem sektorju, na drugi strani je udarec utrpela maloprodaja igrač in video iger, saj je svoja vrata dokončno zaprla veriga prodajaln Toys R US.

Azijski trgi ob povečani zaskrbljenosti danes krepko v rdečem

Hkrati je ministrstvo navzgor popravilo številke o novoustvarjenih delovnih mestih za maj in junij, na 268,000 in 248,000.

Rast plač

Podatki o delovnih mestih sledijo prejšnji teden razkritim podatkom, da je ameriško gospodarstvo v drugem četrtletju, na letni ravni raslo po 4,1 odstotni stopnji. Hkrati je država nadaljevala z neprekinjeno rastjo ustvarjanja novih delovnih mest, ki se je začela oktobra 2010 in je vodila v znižanje stopnje brezposelnosti na nivoje, ki jih niso videli že vse od preloma stoletja.

Zaostrovanje trga dela je delodajalcem hkrati otežilo zapolnjevanje delovnih mest. V državi je tako sedaj že 6,6 milijona prostih delovnih mest. Kljub temu ostaja rast plač še naprej skromna.

Iz ministrstva za delo so tako sporočili, da se je povprečna urna postavka v juliju povišala za 0,3 odstotka na 27,05 dolarja, kar pomeni, da se je na letni ravni povišala za 0,3 odstotka. Hitrost medletne rasti se je sicer glede na prejšnje mesece nekoliko upočasnila.

"Jasno je, da se mora rast plač povečati," je dejal ameriški minister za delo, Alexander Acosta. "Nadaljnja rast plač bo ameriškim delavcem zelo koristila."

Dvig obrestnih mer

Ian Shepherdson iz družbe Pantheon Economics je dejal, da so podatki "boljši kot izgledajo", saj kažejo, da je glavni trimesečni trend nad številko 200,000 ustvarjenih delovnih mest na mesec. Prav tako meni, da zadnja številka Ameriške centralne banke ne bo premaknila stran od stalnega dvigovanja obrestnih mer.

"Na splošno te številke ne bodo spremenile načrtov banke; razen če podatki v naslednjih nekaj tednih ne doživijo nenadnih in resnih sprememb na slabše, se bo banka naslednjih mesec spet odločila za dvig obrestnih mer."

FED je letos dvakrat že dvignila temeljno obrestno mero in sicer v marcu in juniju, ta pa sedaj sedi na nivoju med 1,75 in 2 odstotkov.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce