Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Rast novoustvarjenih delovnih mest v ZDA je decembra izgubila na zagonu

Rast novoustvarjenih delovnih mest v ZDA je decembra izgubila na zagonu
January 08
07:54 2018

Ameriški delodajalci so v decembru ustvarili manj delovnih mest od pričakovanj in leto zaključili z upočasnjeno rastjo števila delovnih mest. Število novoustvarjenih delovnih mest brez kmetijskega sektorja, je v zadnjem mesecu lanskega leta doseglo 148,000, so sporočili iz ministrstva za delo.

Kljub temu je ostala stopnja brezposelnosti pri 4,1 odstotka najnižja od leta 2000. Analitiki pravijo, da je zaradi zaostrovanje trga dela, težje dobiti delavce, kar je povzročilo upočasnitev ustvarjanja delovnih mest.

ZDA sicer uživajo v večletni gospodarski ekspanziji, ki je v nekaj zadnjih četrtletjih gospodarsko rast okrepilo nad 3 odstotke in v zadnjih sedmih letih, vedno ustvarilo več kot 2 milijona novih delovnih mest. Rast je hkrati dosegla tudi tiste dele delovne sile, ki prej niso veliko pridobivali od gospodarskega okrevanja.

Kitajci bodo “visokokvalitetnim talentom” ponudili 10 letne vizume

Med črnskimi delavci se je tako stopnja brezposelnosti prejšnji mesec znižala na 6,8 odstotka, kar je najmanj po letu 1972, ko so se začeli podatki zbirati.

Ekonomisti so sicer zmedeni nad dejstvom, da nižje stopnje brezposelnosti niso ustvarile močnejše rasti plač. Rast plač na letni ravni se sicer z 2,4 odstotka v novembru, decembra okrepila na 2,5 odstotka, saj je povprečna urna plača zrasla za 9 centov.

Decembra je bilo največ novih delovnih mest ustvarjenih v gradbenem in zdravstvenem sektorju, kjer so zaposlili po 30,000 novih delavcev. 25,000 delovnih mest je bilo ustvarjenih v predelovalni industriji, na drugi strani pa se je število delovnih mest v prodaji na drobno zmanjšalo za 20,300. Omenjeni sektor, ki prestavlja desetino vseh delovnih mest v ZDA, se sicer sooča z težavami zaradi rasti spletnega nakupovanja in sprememenjenih navad potronikov.

"Težave z ponudbo"

V ZDA je bilo v letu 2017 ustvarjenih 2,1 milijona delovnih mest, kar je 100,000 manj kot v letu 201 in 600,000 manj kot v letu 2015. Ekonomisti napovedujejo, da bo številka v letošnjem letu zaradi nizke stopnje brezposelnosti in začetka upokojevanja velike generacije "Baby Boom", še nižja.

"Soočili se bomo z težavami z ponudbo na trgu dela, demografske številke pa niso ugodne," je dejala Sarah House, iz banke Wells Fargo.

Stopnja vključenosti delovne sile, ki predstavlja delež prebivalstva, ki dela ali išče delo, se v zadnjih treh letih skoraj ni spremenila. V decembru je tako znašala 62,7 odstotka, kar je približno 4 odstotke manj kot v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so ZDA zadnjič beležile takšen porast števila delovnih mest.

Mnogi ljudje, ki so ob recesiji zapustili delovno silo, so se vrnili in pomagali omiliti druge demografske spremembe, je dejal Gus Faucher iz PNC Bank. Vseeno pa je dodal, da bazen potencialnih delavcev v prihodnje ne bo več tako globok.

"Upočasnitev rasti delovnih mest je povsem pričakovana," je dejal."To bo vodilo do počasnejše dolgoročne rasti, vendar pa ne pričakujemo, da bo vodilo v recesijo."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce