Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Rast okužb je znižala globalne delniške indekse

Rast okužb je znižala globalne delniške indekse
October 15
06:13 2020

Globalne delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, saj so vlagatelji vnočili zadnje dobičke sredi strahu pred vnovičnim naraščanjem okužb z novim kitajskim virusom. Medtem ko se je razblinilo vsako upanje, da bo naslednji stimulativni paket pomoči v ZDA sprejet pred volitvami, ki bodo na sporedu 3. novembra.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes izgubil 0,5 odstotka vrednosti, enak odstotek pa je izgubil tudi glavni japonski borzni indeks Nikkei 225.

Terminske pogodbe za ameriški indeks S&P 500 so medtem upadle za 0,27 odstotka, potem ko so vsi trije glavni ameriški borzni indeksi prejšnjo trgovalno sejo zaključili v negativnem območju. Indeks S&P 500 je tako včeraj upadel za 0,7 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa je izgubil 0,81 odstotka vrednosti.

Razočarajoči četrtletni poslovni rezultati Bank of America in banke Wells Fargo so indeks bank, ki kotirajo na S&P 500, včeraj znižali za 2,4 odstotka.

Mednarodni denarni sklad za letos napoveduje nekoliko manj hudo recesijo

Zaskrbljenost, da bi lahko ponovni zagon pandemije kitajskega virusa vlade po svetu ponovno pripeljal do zapore gospodarstva, je spodbudila vnovčevanje dobičkov, zlasti po zadnji rasti delnic.

Zaradi skokovitega naraščanja okužb z kitajskim virusom, so se nekatere evropske države že odločile za zapiranje šol, odpovedujejo pa se tudi kirurški posegi. Na pomoč so nekatere države vpoklicale tudi zdravnike študente, saj se preobremenjene oblasti pripravljajo na ponovitev scenarija iz nočne more, ki smo ga videli v letošnjem letu.

Vse to dogajanje je pomagalo znižati donosnost nemških 10 letnih državnih obveznic na nivo -0,586 odstotka, kar predstavlja najnižjo raven po maju.

Napetosti med Pekingom in Washingtonom ostajajo še naprej aktualne, potem ko je ameriško zunanje ministratsvo predlagalo, naj Trumpova administracija na črni trgovalni seznam poslovnih subjektov, doda kitajsko skupino Ant Group IPO, predenj bo ta tehnološka roka velikana spletne trgovine Alibaba začela javno kotirati na borzi.

Pesimistični komentarji iz strani ameriškega finančnega ministra Stevena Mnuchina, da novih spodbujavalnih ukrpov ne bodo sprejeli pred volitvami 3. novembra, so prav tako zagotovili dodaten izgovor za vnovčevanje dobičkov.

Na valutnih trgih je britanski funt v sredo proti ameriškemu dolarju pridobil 0,6 odstotka vrednosti in dosegel nivo 1,3017 dolarja, kar je posledica upanja na napredek pogajanj med Veliko Britanijo in Evropsko unijo. Vseeno je nekaj navdušenja upadlo, potem ko je britanski premier Boris Johnson, vodji Evropske komisije Ursuli von der Leyen dejal, da je razočaran, ker med pogovori ni prišlo do večjega napredka.

Evro se je v primerjavi z dolarjem le malo premaknil in trenutno dosega nivo 1,1725 dolarja, medtem ko je jen v primerjavi z dolarjem dosegal razmerje 105,2 jena za dolar.

Cene nafte so se malenkost dvignile, potem ko so se zaloge nafte v ZDA prejšnji teden znižale. Dvig cen sledi včerajšnji 2 odstotni rasti, saj so države članice Opec-a in njene zaveznice včeraj dejale, da so septembra v celoti izpolnili svoj dogovor o omejevanju proizvodnje.

Cena nafte znamke Brent se je danes povečala za 0,2 odstotka na 43,39 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 41,07 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles