Finančni trgi

Prispevki

Rast v Evropi ustavljena, drvimo v novo recesijo?

Rast v Evropi ustavljena, drvimo v novo recesijo?
November 10
13:32 2011

Okrevanje evropskega gospodarstva se je ustavilo in bo naslednje leto stagniralo, obstaja tveganje nove recesije, ugotavlja Evropska komisija v jesenski gospodarski napovedi, objavljeni danes v Bruslju.

Za Grčijo in Portugalsko pa komisija za letos in prihodnje leto napoveduje krčenje gospodarske dejavnosti.

Izjemna izguba zaupanja vpliva na vlaganja in potrošnjo, slabi globalno rast in zavira izvoz, nujna fiskalna konsolidacija pa obremenjuje domače povpraševanje, pojasnjuje komisija.

Območju evra komisija za naslednje leto napoveduje 0,5-odstotno rast, za leto 2013 1,3-odstotno, za letos pa jo je popravila z 1,6 na 1,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Celotni EU je komisija za naslednje leto napovedala 0,6-odstotno rast, za leto 2013 1,5-odstotno, ocene za letos pa je z 1,7 znižala na 1,6 odstotka BDP.

Grčija in Portugalska sta sicer edini članici unije, ki jima komisija za letos in naslednje leto napoveduje krčenje gospodarske dejavnosti.

Grčija naj bi letos beležila krčenje BDP za 5,5 odstotka, naslednje leto pa za 2,8 odstotka, Portugalska pa letos za 1,9 odstotka, naslednje leto pa za tri odstotke - celo več kot Grčija.

Stanje javnih financ se na splošno postopno izboljšuje, a nekatere države morajo storiti več, je opozoril evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn.

Območju evra je komisija za naslednje leto napovedala javni dolg v višini 90,4 odstotka BDP, za leto 2013 pa v višini 90,9 odstotka BDP; ocene za celotno EU so nekoliko boljše.

Članice območje evra bodo po napovedih komisije naslednje leto v povprečju beležile 3,4-odstotni javnofinančni primanjkljaj, leta 2013 pa triodstotnega.

Pakt za stabilnost in rast, ki določa pravila za primanjkljaj in dolg, mejo prvega določa pri treh odstotkih BDP, mejo drugega pa pri 60 odstotkih BDP.

Ob tem je Rehn opozoril, da bo poskrbel za dosledno izvajanje novih pravil za zagotavljanje javnofinančne discipline, ki jih predvideva slavni "šesterec", ki naj bi začel veljati sredi decembra.

Države, ki bi morale primanjkljaj ustrezno zmanjšati še letos, je Rehn pozval k dejanjem do sredine decembra. Povedal je tudi, da je ministrom teh držav danes poslal pismo v povezavi s tem.

Slovenija je - kot velika večina članic unije - prav tako v postopku zaradi presežnega primanjkljaja. Rok za njegovo zmanjšanje pod tri odstotke BDP je zanjo leto 2013.

Na trgu dela pa se razmere ne izboljšujejo, kaže napoved komisije. Brezposelnost v območju evra ostaja okoli desetodstotna, največja v Španiji, okoli 20-odstotna.

Inflacija se bo po napovedih komisije znižala. Medtem ko naj bi bila letos v območju evra 2,6-odstotna, mu komisija za naslednje leto napoveduje 1,7-odstotno, za leto 2013 pa 1,6-odstotno inflacijo.

Komisija je objavila tudi napovedi za ZDA in Japonsko, ki naj bi prihodnje leto beležili 1,5- oziroma 1,8-odstotno rast ter 8,5- oziroma 7,4-odstoten primankljaj.

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce