Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Se obeta stečaj največje nepremičninske družbe na Kitajskem? Delnice družbe Evergrande so v ponedeljek izgubile kar 19 odstotkov vrednosti in dosegle najnižje nivoje v zadnjih 11 letih, s čimer so še povečale izgube, saj vlagatelji s pesimizmom gledajo...
  • Trgi so po padcih našli nekaj stabilnosti Azijske delnice so v petek po izgubah v začetku tedna stabilizirale, vseeno pa je dogajanje na Kitajskem in pomisleki glede svetovne gospodarske rasti vplivali na razpoloženje vlagateljev, medtem ko se...
  • Delniški trgi v ZDA cvetijo, kitajski pa padajo Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, k čemur so najbolj pripomogli padci na borzah na Kitajskem in v Hongkongu. Do padcev je prišlo kljub dobremu poslovanju na Wall...
  • Nov napad na skupino Ant je močno zamajal vrednost delnic Alibabe Delnice kitajske tehnološke družbe Alibaba so danes močno izgubile na vrednosti, po poročanju, da se je njihova finančna podružnica Ant Group spet znašla pod drobnogledom komunistične diktature na oblasti. Regulativni...
  • Svetovni trgi danes v rdečem Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, medtem ko je ameriški dolar vrednost obdržal. Dogajanje je bilo v skladu s previdnim globalnim razpoloženjem, saj so vlagatelji zaskrbljeni glede kombinacije...

Rast zaposlovanja v ZDA se je avgusta močno znižala

Rast zaposlovanja v ZDA se je avgusta močno znižala
September 06
05:36 2021

Ameriško gospodarstvo je avgusta ustvarilo manj delovnih mest od pričakovanj, saj se je zaposlenost povečala za samo 235,000 oseb. Številka je mnogo nižja od 1,05 milijona delovnih mest ustvarjenih v juliju, kar povečuje strahove, da okrevanje po pandemiji kitajske kuge morda ne bo potekalo gladko.

Kljub slabim številkam se je uradna stopnja brezposelnosti v državi iz 5,4 odstotka znižala na 5,2 odstotka.

Ekonomisti so kot razlog za slabe podatke navedli rast števila okužb z delta različico kitajske kuge, te pa so vplivale na manjšo porabo za turizem, potovanja in gostinstvo. Hkrati so ugotovili, da so bili podatki ministrstva za delo zajeti v drugem tednu avgusta, zato ne odražajo vpliva orkanov Ida in Henri v drugi polovici meseca.

Seema Shah iz družbe Principal Global Investors je podatke označila kot "veliko zgrešitev" ciljev, ki kažejo na motnje zaradi širjenja virusa. Dodala je, da bo morala Ameriška centralna banka premisliti o svojem načrtu po katerem bi že letos začeli z zmanjševanjem spodbud za ameriško gospodarstvo.

GM bo zaradi pomanjkanja čipov začasno zaustavil proizvodnjo avtomobilov

"Ne samo, da se je število novo ustvarjenih delovnih mest dvignilo zgolj za tretjino pričakovanega, se tudi stopnja udeležbe na trgu delovne sile ni spremenila, kar kaže, da si ponudba delovne sile ob novem udarcu kitajske kuge še vedno ni opomogla. Pri centralni banki so prepričani, da so se začeli ljudje vračati na delo, na žalost pa jih bodo današnje številke razočarale."

Po podatkih ameriškega statističnega urada za delo se je avgusta znatno povečalo število novo ustvarjenih delovnih mest na področju poklicnih in poslovnih storitev, prevoza in skladiščenja ter zasebnega izobraževanja in proizvodnje.

Vseeno se je na drugi strani zmanjšalo število zaposlenih v trgovini na drobno, medtem ko je bilo v sektorju prostega časa in gostoljubja nespremenjeno. To je precejšnje presenečenje saj se v teh sektorjih v zadnjih šestih mesecih število zaposlenih na mesec povprečno povišalo za 350,000.

Medtem ko se je število brezposelnih znižalo na 8,4 milijona, je še vedno precej nad nivoji pred pandemijo, ko je bilo v času Trumpove administracije februarja lani brezposelnih zgolj 5,7 milijona oseb.

Glavni globalni strateg pri družbi HSBC Asset manegement, Joe Little je dejal, da bi se lahko slabe številke izkazale za trenutno anomalijo, pri čemer je opozoril, da se je število novo ustvarjenih delovnih mest v zadnjih treh mesecih v povprečju povišalo za 700,000 na mesec.

V avgustu so se povišale tudi povprečni zaslužki, kar kaže na to, da delodajalci poizkušajo privabiti delavce nazaj zaradi pomanjkanja delovne sile v nekaterih panogah.

"Povpraševanje ostaja veliko"

"Rekordna raven odprtih delovnih mest pomeni, da ostaja povpraševanje po delovni sili visoko," je dejal Little. "Z prehodom v jesen, bo pomanjkanje delovne sile manjše zaradi končanja dodatnih nadomestil v primeru brezposelnosti in izboljšanjem dostopa do varstva otrok, ko bodo šole končno spet začele obratovati."

Vseeno je dodal, da bi ponovni val okužb z kitajsko kugo lahko nekatere odvrnil od ponovne pridružitve delovni sili in ostaja po njegovem "pomembno tveganje, ki ga je treba pazljivo spremljati".

Ameriško gospodarstvo se je v letu 2020 zaradi kitajske kuge iz laboratorija v mestu Wuhan močno skrčilo, a je nato pričelo okrevati.

Cene nepremičnin in poslovni rezultati družb ostajajo močni. Vseeno pa se tudi ZDA, tako kot večina gospodarstev po svetu sooča z težavami povezanimi z dobavnimi verigami, ki so prizadele rast proizvodnega sektorja.

Močno se je povečala tudi stopnja inflacije, pri čemer pa je Ameriška centralna banka še naprej prepričana, da je rast inflacije zgolj prehodne narave.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles