Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Razprodaja na Wall Streetu je v rdeče zavila tudi globalne trge

Razprodaja na Wall Streetu je v rdeče zavila tudi globalne trge
January 28
07:33 2021

Azijski trgi so v četrtek izgubili na vrednosti, medtem ko se je vrednost varnega dolarja povečala, saj je nenadna razprodaja delnic na Wall Streetu in zamude pri cepivih proti kitajskemu virusu, služila kot izgovor za knjiženje dobičkov ob nedavni visoki rasti. Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes izgubil 1,8 odstotka vrednosti, pri čemer se je zdela večina delnic zaradi šest odstotne rasti v letošnjem letu precenjena.

Japonski indeks Nikkei je izgubil 1,3 odstotka vrednosti, kar predstavlja najhujši dnevni padec tega indeksa po oktobru. Na drugi strani so kitajske delnice, ob zmanjšani likvidnosti pred lunarnimi prazniki izgubile 2,4 odstotka vrednosti.

Južnokorejske delnice so izgubile 1,7 odstotka vrednosti, kar je bila posledica izgub Samsunga po objavi poročila o zaslužkih.

Kitajska ne izpolnjuje zavez iz trgovinskega dogovora z ZDA

Na vrednosti so izgubljali tudi tehnološki monopolisti, kot je Facebook. 3 odstotke vrednosti pa so izgubile tudi delnice Appla in to kljub temu, da je bilo poslovanje družbe boljše od pričakovanj analitikov.

Med današnjim trgovanjem z ameriškimi terminskimi pogodbami so se sicer kazala znamenja odpornosti, pri čemer so pogodbe za indeks S&P 500 upadle za 0,2 odstotka, terminske pogodbe za tehnološki indeks Nasdaq pa so upadle za 0,3 odstotka.

Razprodaja ni imela jasnega sprožilca, pri čemer se je namesto tega zdelo, da so mnogi vlagatelji izbrali isti trenutek za izhod iz pozicij. Trgovalci so dejali, da so vlagatelji z visokimi vzvodi, svoje dobičke nekje pobirali, za kritje svojih izgub nekje drugje, kar je vodilo v močne padce vrednosti pri številnih poslih.

Nihanje v razpoloženju

Vztrajni optimizem, da bodo cepiva samo v nekaj mesecih ozdravila svetovno gospodarstvo, je doživel udarec potem ko je prišlo do izbruhov okužb z novimi različicami virusa in težav pri distribuciji cepiv v ZDA in Evropi.

Trgovalci so opozorili, da se je trg prek noči osredotočili na neugodne gospodarske napovedi ameriške centralne banke in ignoriral nadaljnje obljube o podpornih ukrepih.

Zaradi nenadne spremembe v razpoloženju med vlagatelji se je donosnost ameriških 10 letih državnih obveznic čez noč znižala za 3 bazične točke na 1,01 odstotka, kar je bilo precej pod nedavnih vrhuncem pri nivoju 1,187 odstotka.

Ameriški dolar, ki velja za varno zavetje je danes proti številnim drugim pomembnim valutam pridobil na vrednosti, pri čemer je njegov indeks dosegal nivo 90,753 točke. Njegova vrednost v primerjavi z japonskim jenom se je povzpela na nivo 104,33 jena.

Evro je v primerjavi z dolarjem upadel na nivo 1,209 dolarja, sredi poročil, da ECB meni, da trgi podcenjujejo tveganje za dodatne reze obrestnih mer.

Odboj vrednost dolarja je ohranil nizke vrednosti zlata, ki je ohranjalo vrednost okrog nivoja 1836 dolarjev za unčo.

Zaskrbljenost glede globalnega povpraševanja je znižala cene nafte kljub ogromnemu upadu zalog surove nafte v ZDA. Cena nafte znamke Brent se je tako znižala za 33 centov na 55,48 dolarja, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 52,6 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles