Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Renault napovedal velika odpuščanja

Renault napovedal velika odpuščanja
June 01
06:19 2020

Renault se je odločil, da bo po svetu odpustil 15,000 presežnih delavcev, kot del načrta za znižanje stroškov poslovanja za 2 milijardi evrov, potem ko je prodaja družbe zaradi pandemije kitajskega virusa močno upadla. "Ta načrt je bistvenega pomena," je dejal začasna vodja družbe Clotilde Delbos, ki je hkrati napovedala večji poudarek podjetja pri izdelavi električnih avtomobilov in kombijev.

V Franciji bodo odpustili približno 4600 delavcev, Renault pa je sporočil, da je v pregledu za zaprtje oziroma zmanjšanje obsega proizvodnje šest njihovih obratov. Pri družbi so hkrati zavrnili poročanja medijev, ki so dejali, da naj bi družba del svoje proizvodnje selila v Veliko Britanijo, kjer ima tovarno njihov strateški partner Nissan.

"Ne bi smeli verjeti vsemu, kar preberete v časopisih," je dejal Dlbosova. "Vse o čemer pišejo časopisi so zgolj neosnovane govorice."

Boeing bo odpustil skoraj 13,000 delavcev

Prejšnji teden so sicer pri Nissanu prav tako napoveddali ogromna zmanjševanja števila delovnih mest in zaprtje tovarne v španski Barceloni.

Renault, ki je v 15 odstotni državni lasti Francije in je sredi pogovorov o odobriti 8 milijard evrov visokega posojila, se je prav tako začel pogajati z sindikati, o tem katere tovarne bi lahko zaprli.

Podjetje bo zmanjševalo stroške z znižanjem števila podizvajalcev na področjih, kot je inženiring, zmanjšujejo tudi število komponent, ki jih uporabljajo, poleg tega pa so zamrznili tudi svoje načrte za širitev delovanje v Romuniji in Maroku, ter krčijo proizvodnjo menjalnikov po vsem svetu.

Francoska družba načrtuje, da bo do leta 2024 svojo proizvodne zmogljivosti iz trenutnih 4 milijone vozil zmanjšala na 3,3 milijona, pri čemer se bodo najbolj osredotočili na izdelavo majhnih kombijev in električnih avtomobilov.

Zmanjševanje obsega

Renault je del tristranskega zavezništva z japonskima družbama Nissan in Mitsubishi. V četrtek je Nissan objavil namero za zaprtje svoje tovarne v Barceloni, kjer bo delo izgubilo 2800 delavcev, s čimer želijo zmanjšati stroške poslovanja. To je že sprožilo proteste v tovarni.

Ukrepi za zniževanje stroškov poslovanja, tako pri Renaultu, kot Nissan so v ostrem nasprotju z ambcioznimi načrti za širjenje, ki jih je zasnoval zdaj, že odpuščeni prejšnji vodja skupine Carlos Ghosn.

Renaultova začasna izvršna direktorica Delbosova, je na tiskovni konferenci v petek dejala: "Spremeniti moramo svojo miselnost. Trenutno ne želimo postati največja avtomobilska družba na svetu, temveč si želimo postati trajnostno in donosno podjetje."

Renault, ki naj bi imel 4 odstotni svetovni tržni delež, je dejal, da bodo načrti prizadeli približno 10 odstotkov njihove 179,000 članske delovne sile in stali do 1,2 milijarde evrov.

Padajoča prodaja

Tako Nissan, kot Renault, sta se že pred izbruhom pandemije kitajskega virusa soočala z padajočo prodajo. V letu 2019 je tako Renault zabeležil 3 odstotni padec prodaje, število prodanih vozil v prvih treh letošnjega leta, pa je upadlo kar za 25 odstotkov, predenj se je aprlia znižalo še bolj.

Podjetje v težavah, se trenutno z francosko vlado pogovarja o paketu posojila v višni 5 milijard evrov.

Francoska vlada se je hkrati zavezala k oblikovanju 8 milijard evrov težkega sklada, namenjenega širši pomoči avtomobilski industriji v državi. V zameno je francoski predsednik macron dejal, da bi moral Renault ohraniti število delavcev in proizvodnjo v državi.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce