Finančni trgi

Prispevki

Rekordi na borzi v Tokiju še kar padajo

Rekordi na borzi v Tokiju še kar padajo
June 23
07:09 2015

Japonske delnice so včeraj dosegle nove najvišje vrednosti v zadnjih petnajstih letih, potem ko so svetovni trgi zaradi novih upov za rešitev Grške krize, spet gibali v zelenem.

Grčija je za izplačilo zadnjega 7,2 milijardi evrov težkega obroka finančne pomoči ponudila izpeljavo gospodarskih reform in dodatne varčevalne ukrepe, brez tega denarja pa jim ne bo uspelo odplačati 1,5 milijade evrov, ki jih morajo v juniju plačati Mednarodnemu denarnemu skladu.

Glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 je tako pridobil 1 odstotek in se ustavil pri vrednosti 20,677.58 točke, kar je najvišja raven indeksa po aprilu leta 2000.

Pozitivno za japonske izvoznike se je okrepila tudi vrednost ameriškega dolarja glede na jen, ki je iz včerajšnjih 122.73 jena za en dolar, narasla na 123.38 yena za en dolar.

Znižala se je vrednost delnicam družbe Toshiba, potem ko so mediji poročali, da so njihove polprevodniške in računalniške poslovne oddelke prizadele računovodske težave, zaradi česar bo tehnološka družba zelo verjetno prisiljena v popravek dobička navzdol.

Je smiselno odlašati nekaj, kar je neizogibno? Očitno da …

Na Kitajskem je glavni indeks na borzi v Šanghaju izgubil 1,4 odstotka vrednosti in se ustalil pri vrednosti 4,416.12 točke. Omenjeni indeks je sicer prejšnji teden doživel najhujše izgube po letu 2008, saj je v petek strmoglavil za več kot 6 ostotkov.

Glavni indkes na borzi v Hong Kongu, Hang Seng je danes izgubil 0,1 odstotek vrednosti in dan zaključil pri 27,061.06 točke.

Avstralski borzni indeks S&P/ASX 200 je pridobil 1,3 odstotka in dan končal pri vrednosti 5,680.50 točke. Vlagatelji so ignorirali podatke, ki so pokazali, da so se cene nepremičnin v velikih mestih glede na prejšnje četrtletje povišale za 1,6 odstotka, kar je bilo manj od pričakovanega 2,3 odstotnega povišanja.

Južnokorejske delnice so pravtako pridobivale na vrednosti, saj je tamkajšni borzni indeks Kospi pridobil 1,2 odstotka vrednosti.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce