Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Rekordni trgi so si vzeli predah, pritisk na dolar se nadaljuje

Rekordni trgi so si vzeli predah, pritisk na dolar se nadaljuje
August 21
05:49 2020

Azijske delnice so v petek pridobile na vrednosti in sledile zgledu Wall Streeta, vseeno pa so na poti k najslabši tedenski rasti v zadnjem mesecu, saj se vlagatelji spopadajo z težkimi gospodarskimi podatki in visokimi ocenjenimi vrednostmi, po velikem trendu rasti, ki je odpravil visoke izgube zaradi pandemije kitajskega virusa.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes pridobil 0,6 odstotka vrednosti, a je kljub temu na poti k temu, da prelomi štiri tedne trajajoč niz rasti in ustvari tedensko izgubo.

Japonski indeks Nikkei se je medtem zvišal za 0,3 odstotka, a je v tednu upadel za 1,5 odstotka, na drugi strani se je v zadnjih dneh umirila tudi razprodaja na trgu obveznic, saj sta previdnost in poletni čas vplivala na razpoloženje, potem ko je indeks S&P 500 znotraj dneva dosegel še eno novo rekordno vrednost.

Apple je vreden že več kot 2 bilijona dolarjev

Še en porast vrednoti delnic tehnoloških družb, je indeksu Nasdaq pomagal pri dosegi novega rekordnega zaključka.

Danes so terminske pogodbe za indeks S&P 500 pridobile 0,2 odstotka vrednosti, medtem ko so se temrinske pogodbe za evropske delnice okrepile za 0,3 odstotka.

Prek noči so se vrnili oblaki nad obeti za ameriški trg dela, saj se je število tedenskih zahtevkov za nadomestila v času brezposelnosti spet dvignilo nad milijon, skupno število Američanov brez zaposlitve pa je dosegalo 28 milijonov .

Tudi poslovni indeks izpostave ameriške centralne banke v Philadelphiji ni dosegel pričakovanj, zato so šibki podatki znižali nominalne donose na ameriške obveznice in vrednost ameriškega dolarja.

Vlagatelji so medtem osredotočeni na razsikava o stanju indeksov PMI, ki merijo aktivnost gospodarstva, po vsej Evropi in ZDA, kjer pričakujejo enakomerne, rahlo pozitivne rezultate, to pa bo služilo kot široko merilo napredka okrevanja.

Medtem je japonska tovarniška aktivnost v avgustu upadla še 16 mesec zapored, s čimer se je povečal dvom glede upov proizvajalcev na hitro okrevanje.

Težave dolarja

Na valutnih trgih se zdi, da se ameriški dolar ne uspe otresti pritiska na padec vrednosti. Ameriška valuta je tako na poti, da proti košarici drugih pomembnih svetovnih valut na vrednosti izgubi še deveti teden zapored.

Evro je proti dolarju sicer ohranil nivo in je vreden 1,1864 dolarja.

Trgovalci z valutami so sicer vse bolj osredotočeni na nagovor predsednika Ameriške centralne banke Jeroma Powella, ki bo prihodnji četretk razkril podrobnosti o pričakovanem premiku v političnih poudarkih, še zlasti gelde inflacije, ki jih v zapisniku zadnje seje niso omenjali.

Na surovinskih trgih je možnost za zmanjšanje proizvodnje nafte, cene črnega zlata zvišala pše tretji teden zapored. Terminske pogodbe za nafto znamke Brent so pridobile 0,4 odstotka vrednosti in dosegale nivo 45,06 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšeteti 42,9 dolarja.

Cena zlata je bila pri 1947,66 dolarja za unčo stabilna.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce