Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Royal bank of Scotland bo dodatno klestila svojo poslovno mrežo

Royal bank of Scotland bo dodatno klestila svojo poslovno mrežo
December 01
10:05 2017

Royal bank of Scotland (RBS) se je odločila, da bo zaprla 259 svojih poslovalnic, kar predstavlja četrtino vse njihove poslovne mreže, brez dela pa bo stalo tudi 680 zaposlenih, saj se vse več strank odloča za opravljanje bančnih storitev prek interneta.

RBS, ki je v 72 odstotni lasti davkoplačevalcev, je sporočila, da bo poizkušala zagotoviti "čimnižji obseg" odpuščanj. Pri banki so dejali, da se je uporaba njihovih podružnic od leta 2014 znižala za 40 odstotkov, vseeno pa so pri sindikatu, ki zastopa bančno osebje, ukrepe označili za "divjaške". Po zaprtju omenjenih poslovalnic bo RBS razpolgala še z 744 podružnicami.

"Težka novica"

Predstavnik banke je dejal: "Vse več naših strank se odloča, da svoje vsakodnevne bančniške storitve opravi prek spleta. Od leta 2014 se je tako število strank, ki uporabljajo naše podružnice v Veliki Britaniji znižalo za 40 odstotkov, medtem ko se je število transakcij prek mobilnih naprav v istem obdobju povečalo za 73 odstotkov. Več kot 5 milijonov naših strank tako sedaj uporablja mobilno aplikacijo, medtem ko jih 20 odstotkov naše storitve uporablja samo digitalno."

Poročilo: Robotizacija naj bi do leta 2030 po svetu odnesla 800 milijonov delovnih mest

A pri sindikatu delavcev so dejali, da bo potrebno odgovoriti na nekatera pomembna vprašanja, ali zaprtje poslovalnic označuje konec podružniškega omrežja bančništva družbe.

Rob MacGregor iz sindikata Unite je dejal: "Ta objava bo za vedno spremenila obraz bančništva v državi, zaradi česar bo več tisoč oseb ostalo brez službe, na stotine ulic pa brez bančnih ustanov. Zaprtje dodatnih 259 poslovalnic je divjaški ukrep. Zakaj se vlada strinja s takšnim alarmantnim programom zaprtja podružnic?"

Škotski minister za gospodarstvo Paul Wheelhouse je dejal: "Novica o dodatnem zaprtju podružnic RBS-a, bo za mnoge ljudi na Škotskem zelo zaskrbljujoča , saj ne bo prizadela samo zaposlenih pri banki, temveč tudi veliko zlasti podeželjskih območij, ki imajo že saj omejeno pokritost v tej panogi. Medtem ko priznavamo, da se mora obseg podružnic zaradi spletnega bančništva zmanjšati, pa morajo RBS in druge banke upoštevati potrebe vseh strank, ne samo tistih, ki imajo dostop in lahko uporabljajo digitalne storitve."

Slaba banka

Novica prihaja potem, ko banka RBS še naprej nadaljuje sanacijo s državno pomočjo iz leta 2008, za katero je bila odgovorna finančna kriza. V četrtek so pri družbi dejali, da so zaprli tako imenovano "slabo banko", ki je bila ustanovljena za reševanje toksičnih naložb, ki so izhajale iz krize.

V začetku tedna je banka sicer prestala letne stresne teste britanske centralne banke, potem ko jih v lanskem letu ni. Britanska vlada namerava sicer do leta 2023 prodati za 17 milijard evrov delnic banke, od deleža, ki ga imajo v lasti.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce