Finančni trgi

Prispevki

Ukrajinska kriza terja svoj davek na borzi

Ukrajinska kriza terja svoj davek na borzi
March 26
09:11 2014

Rusija pričakuje, da bodo vlagatelji zaradi krize v Ukarjini in z njo povezano dejavnostjo Rusije v prvih treh mesecih letošnjega leta iz države umaknili vsaj 70 milijard dolarjev sredstev.

V pogovoru z novinarji je namestnik ruskega ministra za gospodarstvo Andrej Klepach, opozoril tudi na nevarnost zniževanja gospodarske rasti in naraščanja stopnje inflacije. V letošnjem prvem četrtletju tako pričakujejo ničelno gospodarsko rast.

Rusko gospodarstvo je lani zabeležilo samo 1,3% rast, Klepach pa je dejal, da je še prezgodaj napovedovati "začetek okrevanja iz stagnacije".

"Ne bo prišlo do recesije, a tu je problem dolžine in globine stagnacije," je  dodal. "Na žalost se padec investicij nadaljuje. Osebno ne morem dajati ocen o tem kako dolgo se bo to nadaljevalo."

Kaj si kopiči Rusija?

Rusko gospodarsko ministrstvo je napovedalo, da bodo investitorji iz države v tem četrtletju odnesli med 65 in 70 milijardami dolarjev, a namestnik ministra za gospodarstvo Klepach je prepričan, da bo številka bližja 70 milijardam dolarjev.

To predstavlja zelo velik porast odliva investicij, ki jih je bilo v celotnem lanskem letu za 63 milijard dolarjev.

Klepach je dodal, da sankcije, ki jih je proti državi zaradi Ukrajinske krize uvedla Evropska unija do sedaj še niso imele pomembnejšega vpliva a je dodal, da je: "poslabševanje odnosov zelo negativen dejavnik za gospodarsko rast in posledično vpliva na velik odliv kapitala."

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce