Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ryanair kljub brexitu zvišuje svojo napoved rasti števila potnikov

Ryanair kljub brexitu zvišuje svojo napoved rasti števila potnikov
November 08
08:54 2016

Nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair je dvignil svojo napoved dolgoročnega prometa za 10 odstotkov, in zdaj napoveduje, da bo do marca leta 2024 na leto prevozil več kot 200 milijonov potnikov. Letalska družba je izrazila prepričanje, da lahko dosežejo dobičkonosno rast po celi Evropi, "kljub negotovostim povezanih z Brexitom".

Vseeno je britansko glasovanje za izhod iz EU, Ryanair prisililo k zmanjšanju svoje načrtovane rasti v Veliki Britaniji v prihodnjem letu, iz 12 odstotkov na samo 5 odstotkov.

Tesla je po 13 zaporednih četrtletjih izgub, le dočakala dobiček

Novica je prišla v sklopu objave podatkov družbe, ki so pokazali, da je uspelo podjetju v prvem polletju dobiček povišati za 7 odstotkov. V obdobju so tako ustvarili 1,168 milijarde evrov, kar so opisali kot "močno prvo polovico leta". Kljub temu so pri družbi opozorili: "Nižje cene vozovnic in negotovost povezana za Brexitom, bodo dominanten faktor v drugem delu poslovnega leta."

Prejšnji mesec je Ryanair sicer znižal svojo napoved za celoletne dobičke in za to okrivil padec vrednosti britanskega funta, ki je sledila glasovanju za Brexit. Takrat so dejali, da bo čisti dobiček družbe znašal med 1,3 in 1,35 milijarde evrov, kar je 5 odstotkov manj od prejšnjih smernic.

"Medvedje" okolje

V svoji zadnji izjavi so pri letalski družbi dejali, da ostajajo "zadovoljni" z to številko, vseeno pa so dejali, da je doseganje teh ciljev močno odvisno od preprečitve škodljivih padcev cen letalskih vozovnic, v četrtem trimesečju. Pri družbi že tako pričakujejo padec prihodkov iz naslova prodaje vozovnic v drugi polovici poslovnega leta, ki naj bi znašalo med 13 in 15 odstotkov.

Izvršni direktor Ryanaira Michael O'Leary je dejal, da je posel "v razcvetu", vseeno pa je poslovno okolje po glasovanju o Brexitu "medvedje".

Rezultat tega je, da se je družba odločila za znižanje cen vozovnic, s čimer želijo k potovanju spodbuditi večje število ljudi. "To je slaba novica za naše delničarje, a odlična za naše stranke," je dejal. Poleg tega je O'Leary dejal, da britanska vlada "nima pojma" o tem, kako naj zagotovi Brexit. Britansko premierko Thereso May je obtožil "stopicanja okrog po Indiji", kjer se trenutno mudi na trgovski misiji, namesto, da bi odšla v Bruselj, kjer bi določili obliko bodočega brexita.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce