Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

Ryanair objavil rekordne dobičke a svari pred prihajajočimi težavami

Ryanair objavil rekordne dobičke a svari pred prihajajočimi težavami
May 22
06:22 2018

Letalska družba Ryanair je poročala o rekordnih letnih poslovnih rezultatih, kljub temu, da je morala v septembru zaradi težav z rotacijo pilotov odpovedati več tisoč letov. Dobiček irskega letalskega prevoznika se je tako, kljub valu slabe publicitete, po obdavčitvi povečal za 10 odstotkov na 1,45 milijarde evrov.

Vseeno je družba opozorila na višje stroške, ki bi lahko leto pred njimi narediti precej bolj težavno. Obetu za prihajajoče leto so "na pesimistični strani previdnosti", je v izjavi dejal izvršni direktor družbe, Michael O'Leary.

Prevoznik, ki je največja nizkocenovna letalska družba v Evropi, je dejal, da se je število potnikov v zadnjih 12 mesecih, do konca marca, povečalo za 9 odstotkov na 130,3 milijona. To povečanje so spodbudile nižje cene, njihovi največji trgi rasti pa so Nemčija, Italija in Španija.

Ryanair svojim pilotom ponuja boljše plače in delovne pogoje

Pri družbi so dejali, da v prihodnjem letu pričakujejo 7 odstotno rast števila potnikov, vseeno pa so dodali, da naj bi se njihovi stroški poslovanja povečali za 9 odstotkov, vključno s stroški za osebje in cenami nafte. Kljub temu naj ostale cene letalskih kart nespremenjene.

Lani je morala družba zaradi napake pri rotiranju svojih pilotov odpovedati približno 20,000 poletov.

Težave so se pojavile potem ko je družba septembra lani priznala, da je "zamešala" počitnice pilotov, zaradi česar niso imeli dovolj osebja za opravljanje vseh rednih letov.

Po poročanju, da piloti zapuščajo družbo, jim je Michael O'Leary pisal in ponudil boljše plače in delovne pogoje. Družba je nato decembra sporočila, da bo priznala sindikate, kar so do sedaj vedno zavračali, da bi se izognili nadaljnjim motnjam pri letih v napornem božičnem obdobju.

Od takrat je Ryanair začel s priznavanjem sindikatov za vsako državo posebej, njihov irski sindikat pa trenutno grozi, da bodo njihovi piloti stavakali zaradi delovnih praks družbe.

Povečanje plač

Victoria Moores iz družbe Air Transport World, je dejala, da je Ryanair močen igralec v letalskem sektorju, delno zahvaljujoč njihovemu uspehu pri polnjenju letal do njihovih polnih zmogljivosti.

"Če pogledate njihov faktor obremenitve, kar izraža odstotek polnosti letal, v povprečju zapolnijo 95 odstotkov zmogljivosti vsakega letala." Obremenitev med 60 in 70 odstotki je bila pred 20 leti bbolj običajna, pove Mooresova. Vseeno je dodala, da je lanskoletna kriza zaradi pilotskega osebja privedla do sprememb v družbi.

Ryanair je v izjavi sporočil, da pričakuje, da bo trg za izkušene pilote v Evropi ostal ozek, kar bo povečalo pritisk na stroške osebja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles