Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ryanair spet hromijo stavke kabinskega osebja

Ryanair spet hromijo stavke kabinskega osebja
August 10
06:16 2018

Piloti letalske družbe Ryanair so se odločili za stavko v petih evropskih državah, zaradi česar je morala družba sredi viška poletne sezone odpovedati šestino svojih načrtovanih poletov. V 24 urno stavko se je odločilo osebje v Nemčiji, na Švedskem, Irskem, Belgiji in na Nizozemskem. Preklicani je bilo 400 poletov, kar je prizadelo 50,000 potnikov.

Trenutna akcija je največja v seriji stavk osebja družbe zaradi plač in delovnih pogojev. Pri Ryanairu so sicer dejali, da so naredili vse za rešitev spora.

ZDA določile datum za uvedbo dodatnih uvoznih dajatev na kitajsko blago

Irska družba, ki je največji nizko cenovni letalski prevoznik v Evropi je pred tem o množičnih stavkah izognila v predbožičnem obdobju, ko so prvič v svoji 30 letni zgodovini priznali sindikate. Toda vse od takrat se vrstijo protesti o pogajanjih kolektivnih pogodbah o delu.

V juliju je morala družba tako odpovedati približno 300 letov, ko so se kabinske posadke v Belgiji, na Portugalskem in v Španiji odločile za 48 urno stavko. Družba je v zadnjih dneh napovedala odpoved 250 poletov v in izven Nemčije, 104 iz Belgije in dodatnih 42 iz Švedske in Irske.

Nizozemsko sodišče je v četrtek zvečer zavrnilo zahtevo Ryanaira, ki je želel domačim pilotom preprečiti, da se pridružijo stavki, ki je vplivala na 22 letov. A ob približno istem času je Ryanair izdal izjavo, kje so dejali, da ne bo prišlo do nobenih odpovedi letov.

Sindikati želijo, da so pogodbe zaposlenih v Ryanairu sklenjene po zakonodaji držav v katerih so nastanjeni in ne po irski zakonodaji.

Pri Ryanairu so stavko označili kot "obžalovanja vredno in neutemeljeno", hkrati pa so zatrdili, da so njihovi piloti plačani bolje od drugih nizko cenovnih letalskih prevoznikov. Sporočili so, da so sprejeli vse korake za minimizacijo moten in dodali: "Večina prizadetih strank je že dobila mesto na drugih Ryanairovih poletih."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce