Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ryanair svojim pilotom ponuja boljše plače in delovne pogoje

Ryanair svojim pilotom ponuja boljše plače in delovne pogoje
October 06
07:37 2017

Izvršni direktor nizkocenovnega letalskega prevoznika Rxyanair, Michael O'Leary je pisal pilotom svoje družbe in jim ponudil boljše plače in delovne pogoje. Izboljšani pogoji prihajajo potem ko je bila družba v zadnjih tednih primorana odpovedati več tisoč poletov.

V pismu pilotom se je O'Leary hkrati opravičil za spremembe, ki so povzročile spremembe v njihovih delovnih urnikih in jih pozval naj ne zapustijo letalske družbe. Njegovo opravičilo prihaja potem, ko je pilote obtožil, da so "polni samih sebe". Zdaj pa je v pismu, ki ga je poslal irskemu neodvisnemu časopisu pilote pozval naj "za svetlejšo prihodnost" ostanejo pri Ryanairu.

Ryanair se je sicer v težavah znašel potem, ko so opravil spremembe pri delovnih urnikih pilotov, ki so bile posledica spremenjenih pravil v letalstvu, to pa je vodilo v pomanjkanje pilotov, ker družba v svojih načrtih ni upoštevala dopustov pilotov.

Evropska komisija bo tožila Irsko zaradi neizterjave Applovega davčnega dolga

Ryanair je sredi septembra objavil svoj prvi val 2100 odpovedanih poletov, potem ko so urnike pilotov preuredili da bi ustrezali novim pravilo o tem kako so zabeležene ure letov. Proti koncu septembra je družba napovedala, da bo v zimski sezoni odpovedala 18,000 predvidenih poletov. V tej potezi bo prizadetih več kot 700,000 potnikov.

Letalska družba je za fiasko okrivila odločitev, s katero so svoje pilote prisilili, da svoj preostali dopust porabijo do konča leta in ne do konca fiskalnega leta, naslednjega marca. Zaradi te odločitve so pri družbi ostali brez zadostnega števila pilotov, za vse načrtovane polete v septembru in oktobru. Potniki so se na drugi strani pritožili zaradi kratkega roka obvestil o preklicu medtem ko je skupina za varstvo potrošnikov Which? dejala, da so bila Ryairova obvestila o preklicanih poletih izvedena tik prej zdajci.

Mnogi od 4200 pilotov družbe so se v zadnjih nekaj tednih pridružili sindikatom, saj so nezadovoljni z motnjami, ki so jih povzročile spremembe. O'Leary je v pismu pilote pozval naj ne zapuščajo letalske družbe in jim ponudil izboljšane pogodbe in delovne pogoje.

"Varni delodajalec"

Med ponujenimi izboljšavami najdemo povišanje plač, nagrade za zvestobo, izboljšane delovne rotacije in boljša nadomestila za pilote, ki so prisiljeni delati stran od svoje domače baze. O'Leary je poudaril, da je Ryanair "zelo varen delodajalec" in dodal, da so njihovi piloti "najboljši v panogi".

Hkrati je pilote zaprosil naj konkurenčnim pilotom ali njihovim sindikatom ne dovolijo, da bi "ponižali ali ogrozili naš skupni uspeh". Hkrati je šef Ryanaira pilote pozval naj se ne pridružijo "enemu od finančno manj varnih letalskih prevoznikov, ki se spopadajo z učinki Brexita".

V pismu je O'Leary pilote pozval naj se seznanijo z "nedavnimi stečaji družb kot so Air Berlin, Alitalia in Monarch", kot tudi z težavami, s katerimi se soočajo drugi nizkocenovni prevozniki, kot je Norwegian Air, ki se je znašel pod pritiskom, da najde nova finančna sredstva.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce