Finančni trgi

Prispevki

S česnom do bajnih donosov?

S česnom do bajnih donosov?
February 18
07:52 2010

Cena zlata se je zvišala za 24 odstotkov, medtem ko se je česen podražil za kar 31 odstotkov! Slaba novica za gurmane, ki prisegajo na odlično kosilo, kjer brez česna ne gre. Bolj kot vse druge je ceno tega plemenitega in zdravega zelišča poneslo visoko pod nebo.

Gojenje česna je precej enostavno, uspe lahko v enem letu in ni zahtevna rastlina, stroški pridelave so nizki, pesticidi niso potrebni, kajti česen praviloma sam opravi s škodljivci. Raste po celem svetu, vendar je Kitajska daleč največji proizvajalec česna. Lani so ga pridelali preko 12 milijonov ton, kar je več kot 77 odstotkov celotne svetovne proizvodnje. Sledijo Indija (4,1 odstotka), Južna Koreja (2 odstotka), Rusija (1,6 odstotka) in ZDA (1,4 odstotka), kjer česen gojijo zaradi dobička v vseh državah, razen na Aljaski.

To nanese 16 odstotkov svetovne proizvodnje česna v državah, ki pridelajo manj kot 2 odstotka globalne proizvodnje. V ZDA je mesto Girloy (Kalifornija), kjer pridelajo skoraj ves česen v državi in ga imenujejo "glavno mesto česna na svetu".

Analitiki predvidevajo, da se bodo cene česna še višale, tako da bodo Japonci, ki svoje kulinarične kreacije zelo radi krasijo z delčki 24-karatnega zlata, letos uporabljali kar česen. Bo bolj zdravo in gotovo nekajkrat ceneje.

Več si preberite na Cekin.si

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce