Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

Saga o prevzemu Qualcomma iz strani družbe Broadcom se nadaljuje

Saga o prevzemu Qualcomma iz strani družbe Broadcom se nadaljuje
February 12
08:00 2018

Družbi Qualcomm in Broadcom naj bi v sredo načrtovali srečanje na katerem se bodo pogovarjali o nakupni ponudbi v višini 121 milijard dolarjev, ki jo je dala slednja. Gre za prvo srečanje med proizvajalcema polprevodnikov, kjer bodo razpravljali o potencialnem poslu, so sporočili viri blizu dogajanja.

Srečanje prihaja potem ko je Broadcom svojo prevzemno ponudbo v obliki gotovine in delnic prejšnji teden iz 70 dolarjev na delnico povišal na 82 dolarjev, hkrati pa so ponudili tudi druge ugodnosti, vključno s ponudbo, da bi Qualcommu plačali 8 milijard dolarjev odškodnine, če bi se regulativni organi odločili za blokiranje posla.

Broadcom je opravil prve korake za sovražni prevzem Qualcomma

Pri Qualcommu so prejšnji četrtek dejali, da nova ponudba Broadcoma njihovo vrednost še naprej podcenjuje in ne dosega pričakovanj glede trdnosti zavez o regulativnih vprašanjih, ki jih sami pričakujejo. Vseeno pa so Broadcomu ponudili sestanek, na katerem bodo ugotovili ali lahko pri naslednjem predlogu obravnavajo to kar so označili kot "resne pomanjkljivosti v vrednosti in gotovosti".

V okviru svoje ponudbe za prevzem Qualcomma je Broadcom sprožil akcijo z delničarji Qualcomma za zamenjavo trenutnega upravnega odbora te družbe. Obe podjetji naj bi se sestali s predstavniki svetovalnih družb ISS in Glass Lewis, preden se bodo 14. februarja sestali, da bi Qualcommove delničarje prepričali zakaj morajo podpreti glasovanje, ki je predvideno za 6. marec.

Broadcom je prejšnji teden zahteval, da bi srečanje potekalo prek vikenda a so sedaj privolili v srečanje v sredo.

Prevzemna bitka je v središču dirke za konsolidacijo sektorja brezžične tehnološke opreme, saj proizvajalci pametnih telefonov, kot so Apple in Samsung Electronics, vse bolj uporabljajo svoj prevladujoči položaj na trgu za pogajanja o znižanju cen čipov.

Broadcom, ki ima sedež v Singapurju je izdelovalec čipov, ki se uporabljajo v izdelkih, ki segajo od mobilnih telefonov do strežnikov. Qualcomm, ki prihaja iz mesta San Diego v Kaliforniji pa je predvsem licencira svojo tehnologijo širokopasovnih povezav in podatkov, kar je poslovanje, ki bi imelo veliko korist o uvedbe nove brezžične tehnologije 5G.

Broadcomov protimonopolni svetovalec, družba Daniel Wall of Latham & Watkins LLP, je dejala, da je v prošnji pri ameriški komisiji za vrednostne papirje in borzo prejšnji teden, Broadcom pripravljen prodati dve hčerinski družbi, za rešitev morebitnih protimonopolnih težav. Gre za njihovi podjetji, ki proizvajata Wi-Fi in RF Front End čipe za mobilne telefone.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles