Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Trgi so nov teden začeli pozitivno Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z pozitivno rastjo, sicer pa bo teden poln objave poslovnih rezultatov pomembnih svetovnih družb. Na današnje trgovanje so vplivale novice o poizkusih sprejema...
  • Evergrande začasno preprečil bankrot Delnice kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande, so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu pridobile 6 odstotkov vrednosti, potem ko so kitajski mediji poročali, da je uspelo družbi pred ključnim iztekom...
  • Delnice Evergranda so ob ponovnem začetku trgovanja zgrmele v prepad Delnice družbe Evergrande so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu izgubile 14 odstotkov vrednosti, saj je bilo po 17 dni trajajoči prekinitvi spet mogoče trgovati z njimi. Izjemno zadolženi...
  • Trgi so danes poslovali optimistično Azijski trgi so med današnjim trgovanjem pridobili na vrednosti, potem ko se je donos ameriških dolgoročnih obveznic povišal na najvišje nivoje v zadnjih petih mesecih. Vse to je posledica naraščajočega...
  • Cene nafte so začasno nehale naraščati Cene nafte so se v torek znižale, pri čemer je nafta znamke Brent na vrednosti izgubila že drugi dan zapored, kar je bila posledica počasnejše gospodarske rasti na Kitajskem in...

Samsung naj bi objavil najvišji dobiček po letu 2018

Samsung naj bi objavil najvišji dobiček po letu 2018
October 06
06:35 2021

Po ocenah analitikov naj bi družba Samsung Elelctronics v tretjem trimesečju dosegla najboljše četrtletne poslovne rezultate v zadnjih treh letih, kar je posledica rasti cen spominskih čipov in odlične prodaje novih zložljivih pametnih telefonov.

Dobiček iz poslovanja največjega proizvajalca pomnilniških čipov in pametnih telefonov na svetu, naj bi po oceni 16-tih analitikov iz raziskave Refinitiv SmartEstimate, ki je tehtana proti tistim, ki so bolj dosledno natančni, v tretjem četrtletju poskočil na 11,7 milijarde evrov.

To bi glede na enako lansko obdobje pomenilo 30 odstotno rast dobičkonosnosti, hkrati pa bi družba zabeležila največji četrtletni dobiček po tretjem četrtletju leta 2018. Prihodki družbe naj bi se povečali za 11 odstotkov na 54,2 milijarde evrov, kar je rekordna vrednost.

Trgovanje z delnicami družbe Evergrande prekinjeno

Doslej nevideno pomanjkanje polprevodniških čipov v času pandemije kitajske kuge iz laboratorija v Wuhanu je podprlo Samsungove poslovne rezultate in vrednost delnic, katerih cena se je lani povišala za 45 odstotkov in je v začetku letošnjega leta dosegala rekordne vrednosti.

A vrednost delnic se je od takrat znižala, k čemur je v septembru pripomogla objava ameriškega izdelovalca čipov Micron, ki je sporočil, da se bo obseg njihovih pošiljk pomnilniških čipov v bližnji prihodnosti zmanjšal, svoje pa je dodalo tudi mnenje industrije, da bodo cene čipov po vrhuncu v tretjem četrtletju začele upadati.

Samsung bo sicer svoje preliminarne poslovne rezultate objavil v petek.

Oddelek za izdelavo čipov, pametni telefoni

Samsungov oddelek za izdelavo čipov, bo po mnenju analitikov verjetno poročal o dobičku iz poslovanja v višini 7,2 milijarde evrov, kar bi bilo 79 odstotkov več kot leto prej, k čemur so pripomogle višje cene in dobave pomnilniških čipov.

Cene čipov DRAM, ki se uporabljajo v strežnikih, mobilnih telefonih in drugih računalniških napravah, so se glede na prejšnje četrtletje povišale za 7,9 odstotka, medtem ko so se cene čipov Nand, ki služijo za shranjevanje podatkov povišale za 5,5 odstotka.

Analitiki poleg tega napovedujejo, da bo Samsungu uspelo ustvariti dvomestno maržo pri pogodbah o proizvodnji čipov, saj stranke hitijo z zagotavljanjem proizvodnih zmogljivosti.

Njihov oddelek za izdelavo mobilnih naprav naj bi po mnenju analitikov ustvaril dobiček v višini približno 2,7 milijarde evrov, kar je manj od enakega lanskega obdobja, a več od prejšnjega četrtletja, ko je dobiček dosegel 2,3 milijarde evrov, pri čemer ima največ zaslug odlična prodaja zložljivih pametnih telefonov.

V zadnjem mesecu od splavitve, naj bi tako družba prodala približno 2 milijona enot modelov Galaxy Z Fold 3 in Z Flip 3, pri čemer so največ prodali v Južni Koreji in ZDA.

Udeleženci na trgu bodo pozneje ta mesec preučili celotne poslovne rezultate Samsunga in iskali novice o načrtovani izgradnji ameriške tovarne za izdelavo polprevodnikov vredne 17 milijard dolarjev, potem ko so viri sporočili, da je družba bliža zaključku njene gradnje.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles