Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Samsung naj bi v letu 2019 zabeležil največji upad dobička v zadnjem desetletju

Samsung naj bi v letu 2019 zabeležil največji upad dobička v zadnjem desetletju
January 06
07:09 2020

Ob pričakovanju, da bo družba Samsung Electronics utrpela najvišji letni padec dobička v zadnjem desetletju, vlagatelji računajo, da bo letos prišlo do obrata na trgu pomnilniških čipov, kar bi pozdravilo težave tehnološkega velikana.

Ko bo družba 8. januarja objavila predhodne poslovne rezultate za četrto trimesečje, naj bi največji svetovni proizvajalec pomnilniških čipov, ki se uporabljajo v pametnih telefonih prenosnikih in serverjih zabeležil 40 odstotni padec dobička, ki naj bi napovedih analitikov dosegel malenkost manj kot 5 milijard evrov.

Četrtletje, ki se je končalo z decembrom naj bi zaznamovalo peti zaporedni padec četrtletnih dobičkom na letni ravni, družba pa bo leto končala z napihnjenimi zalogami čipov, kar je znižalo cene in ameriško-kitajsko trgovinsko vojno, ki prizadela svetovne dobavne verige in možnosti za večje povpraševanje potrošnikov.

Število smrtnih žrtev v letalskih nesrečah se je lani prepolovilo

Ker je bilo leto 2018 za prihodke rekordno, bo lanski padec verjetno pomenil največji odstotni padec dobička za družbo v zadnjem desetletju.

A ker so ZDA ukinile za december pričakovano uvedbo uvoznih dajatev na kitajsko blag, vključno z mobilnimi telefoni in prenosniki, so se pomisleki glede povpraševanja zmanjšali, saj je optimizem z uvedbo novih 5G omrežij po svetu narasel.

"V prvem četrtletju leta 2020, pričakujemo splošno okrevanje trga," je dejal Michael Yang iz družbe IHS Markit. "Tako dobra napoved za povpraševanje po strežnikih, kot optimizem glede začetka delovanja novih 5G pametnih telefonov sta gonilni sili rasti."

To razpoloženje se je pokazalo tudi v novi raziskavi družbe Refinitiv SmartEstimate, kjaer so napovedali, da se bo dobiček Samsunga v novem letu povečal za kar 40 odstotkov. Južnokorejski tehnološki velikan sicer običajno ne objavlja svojih napovedi za prihodke v celotnem letu.

Kljub težavnemu letu 2019 za trg z čipi je Samsungu v prvih treh četrtletjih iz tega naslova še vedno uspelo ustvariti polovico svojega dobička. Ta osnovna moč skupaj z optimizmom za leto 2020 je delnicam družbe uspela prevetriti slabe dobičke in leto zaključiti z 44 odstotno rastjo, medtem ko je glavni seulski borzni indeks v lanskem letu pridobil 8 odstotkov vrednosti.

Kljub temu so nekateri strokovnjaki iz industrije še naprej previdni glede moči okrevanja industrije v letošnjem letu.

"Trg čipov se bo v letu 2020 umaknil iz nizke lanske osnove , vseeno pa je prezgodaj za ocene ali bomo doživeli enak razcvet kot v letu 2017," je dejal Park Jun-hong iz družbe S&P Global Ratings.

Samsung, ki je vodilni tudi v prodaji pametnih telefonov, televizij in zaslonov je tudi sam previden pri napovedih. Prejšnji teden so tako dejal, da bo letošnje leto za svetovno gospodarstvo težje, kar je posledica naraščajočih političnih negotovosti in morebitnega padca porabe.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce